Kao klinka bacanje stvari mi je bilo nešto kao užas božiji. Imala sam sto jednu kutiju, fioku i budžak sa složenim stvarima, sentimentima ako više volite, koje sam s vremena na vreme pregledala. Kažu da ljudi koji neselektivno skupljaju stvari zapravo imaju strah od smrti. Ja kažem -A ko nema? Ipak ne sećam se da sam o velikom „s“ mnogo razmišljanja u tom periodu, više o dečacima, posebno Hari Poteru i tome kako bih mogla malo da zategnem stomak. Ipak u mojoj sobi mogli ste da pronađete sve, od crteža iz vrtića,  rasparenog nakita, sveske sa dijagnozama iz perioda kada mi je lutka bila pacijent, do ljubavnih pisama koje su mi neki hrabri dečaci ostavljali ispod klupe ili onih koje sam ja pisala, a nikada nisam skupila hrabrosti da uručim. Uživala sam u tome da se zatočim u svoj sobičak, da pustim radio, priljubim leđa uz vreo radijator i da čeprkam po svim tim stvarima do beskraja. Onda imam utisak da sam se jedno jutro probudila i odlučila da nisam više klinka pa sam pobacala sve što mi je nekad značilo i od tada se više emotivno ne vezujem za papiriće ili olovku koju sam koristila ono kad sam nešto važno doživela.

Ono što i dalje ne volim da bacam je hrana. Prvo zato što je greota, a drugo zato što je i dalje greota. Ipak, ispoštovati hranu zahteva dosta truda, planiranja i upućenosti. Ono što sam ja do sada otkrila je da su najbolji recepti u tu svrhu oni koji su preukusni, a ne zahtevaju previše vremena. U ime Svetskog dana hrane predstavljam vam jesenji tart sa sirom i povrćem koji će svojim izgledom okrenuti par glava, a svojim ukusom oduševiti sve koji ga probaju. Lepota ovog tarta je u jednostavnosti pripreme i uzvišenom ukusu koji najviše duguje kozjem siru koji možete uvek pronaći u Lidlu. Ne ljuštimo povrće tako da jedini otpadak je spoljašnja ljuska od luka koju možete sačuvati za supu ukoliko želite još više ukusa. Tart će biti ukusan topao isto kao i hladan pa sve što se ne pojede odmah biće idealna užina, doručak ili večera, a uz porciju svežeg zeleniša činiće savršeno  glavno jelo.  

  • 2 pakovanja spremnog lisnatog testa Chefs Select ili jedno pakovanje zamrznutog
  • 200g mekog kozjeg sira
  • čili prah po ukusu

karamelizovani luk

  • 2 crna luka
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 50g šećera
  • 25ml jabukovog sirćeta

povrće

  • 1 veći batat (birajte onaj koji je duguljast i ravan)
  • 1 srednji ljubičasti luk
  • 2 paškanata
  • malo maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

glazura

  • 50g putera Pilos
  • 4 grančice majčine dušice
  • 1 čen belog luka
  • 1 jaje
  1. Pripremite karamelizovani luk tako što ćete tanko naseckati crni luk na trakice i staviti ga u šerpu sa kašikom ulja iznad tihe vatre i poklopiti. Nakon 5 minuta otklopite i pojačajte vatru na srednju pa mešajte povremeno dok luk ne potamni blago. Zatim dodajte so i šećer pa mešajte opet još 7 minuta. Čim luk počne da se lepi za dno šerpe ulijte sirće i dinstajte tako još nekoliko minuta. Prebacite pripremljen džem u plastičnu posudu kako bi se brže ohladio. Džem možete napraviti i nekoliko dana unapred i držati ga u frižideru. Mi uvek imamo teglicu u frižideru jer je se lepo uparuje sa sirevima i mesom, a u burgerima je fantastičan.
  2. Batat i paštrnak dobro operite pod mlazom vode i iščetkajte sve nečistoće sa kore. Zatim uz pomoć klasične ljuštilice počnite da sečete oba povrća na trakice. Tako ćete dobiti tanke trakice koje će se brže ispeći i koje će biti dovoljno savitljive da od njih napravite cvetić.
  3. Oljuštite samo prvi sloj na ljubičastom luku i isecite luk na tanke polumesece.
  4. Skupite svo povrće u jednu činiju pa ga začinite i nauljite maslinovim uljem tako da svaki komad bude blago pokriven.
  5. Kozji sir izgnječite viljuškom pa mu dodajte prohlađen džem od luka i čili prah po ukusu i dobro promešajte.
  6. Vatrostalnu posudu podmažite i dno obložite sa papirom za pečenje. Testo razvaljajte tanko ukoliko niste kupili već razvaljano i prekrijte unutrašnjost činije pa ga iskrojite tako da pokriva celu površinu činije sve do gore. Ukoliko želite rubove možete ukrasiti tako što ćete isecati kružiće ili oblike po vašem uzboru. Pre nego što poređate te ukrase, rub lisnatog testa premažite sa blago umućenim jajetom. 
  7. Na dno testa ravnomerno rasporedite mešavinu sira i luka. Zatim ređajte povrće naizmenično u koncentričnim krugovima. Krenite sa batatom od spolja ka unutra. Na kraju rubove premažite sa umućenim jajetom i stavite tart u frižider dok se rerna greje kako bi testo lepo naraslo.
  8. Pecite tart na 200°C oko 30 minuta ili dok testo ne porumeni, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 10 minuta da bi se i povrće skuvalo do kraja.
  9. Kada je tart pred kraj pečenja u šerpici istopite puter sa zgenječin čenom belog luka i grančicama majčine dušice.
  10. Po vađenju iz rerne povrće premažite sa aromatizovanim puterom i blago posolite.
  11. Služite sa kašikom grčkog jogurta ili ulupane kisele pavlake.

 

(Visited 122 times, 1 visits today)