Tokom odrastanja, omiljeni trenuci sa tatom bili su mi oni kad ga zateknem u kuhinji. Dok mu je posao to dozvoljavao, tata nam je spremao hranu preko radne nedelje. Pored toga što sam volela njegovo kuvanje, još sam više volela što je za kuhinjskim pultom bio dostupan za beskrajno brbljanje. Tako bih se ja posadila iza šanka, a teme bi krenule da se kotrljaju iz usta kao da su bile silom držane unutra. Omiljene su mi bile one životne ili kako bi tata rekao “dođi da pričamo o životu” dok dinsta luk i uvek u pozadini ima neku finu muziku. Obožavala sam kad to kaže jer je to uvek značilo da će na red doći i priče o simpatijama. Tad sam ga zvala tajo i taja je sve razumeo, sve nevolje u scenuariju “ne nemoj mi prići” do onih očijukanja na putu do škole i smrtne boli kada ti pogled nije uzvraćen. Na trenutak bi mi uvek bilo lakše jer eto ako je on prošao iste muke, a sad veselo kuva bešamel sos sigurno znači da će i sa mnom sve biti ok. Na kraju bih i ja sa njim podelila neko svoje zapažanje, a kada bi se on složio, da li iz kulture ili baš za baš, osetila bih se mudro baš kao on i odmah je dan bivao bolji. Kroz te razgovore pored mnogih životnih mudrosti, naučila sam da pravim čuvenu tatinu lazanju, prateći svaki njegov postupak, odabir sastojaka i caku. 

Ove jesenje nedelje u Lidl je došla Italija sa svim svojim delikatesima, od sireva do najfinijih kora za lazanju, te sam osetila da je pravo vreme da podelim sa vama tatin recept za lazanju, jelo koje će obradovati sve ljude ovoga sveta. Iako je sastavljena od vrlo jednostavnih sastojaka, ima nešto u tim slojevima što je čini gotovo nestvarno dobrom. Poslužite je porodici vikendom za večeru ili prijateljima uz vino i zasigurno ćete imati na raspolaganju bezbrojne osmehe koji su tu samo zbog vas. Recept vas čeka na ovoj stranici, a vi nemojte dugo čekati da ga napravite jer će rerna dodatno zagrejati vašu kuću, a vaša deca će dobiti priliku da stvore neka nezaboravna sećanja sa vama dok vas u kuhinji budu ispitivala o životu.

bešamel sos

  • 2-3 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1l mleka
  • sok od 1/4 limuna
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 narendanog muskatnog oraha

ragu sos

  • 700g mlevenog svinjskog mesa
  • 2 srednja crna luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 500ml pasiranog paradajza
  • 1 kocka goveđeg bujona
  • 1 kašika šećera
  • sušen bosiljak, origano, majčina dušica

ostalo:

  • 500g svežih kora za lazanju
  • 200g Grana padano rendandog sira
  • 125g buffalo mozzarella sira
  1. Pripremite bešamel sos tako što ćete u šerpu sipati brašno i ulje i pržiti ih na tihoj vatri nekoliko minuta dok brašno ne zapeni. Zatim na kratko skinite sa vatre i ulijte 2dl mleka pa dobro promešajte. Vratite na vatru i postepeno ulivajte mleko uz stalno mešanje dok ga ne potrošite. Kada bešamel provri, kuvajte ga još par minuta pa ga skinite sa vatre i dodajte mu začine i limun. Prilagodite ih vašem ukusu pa kada ste zadovoljni pokrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite sa strane.
  2. U dubok tiganj ili šerpu sipajte malo ulja i dodajte sitno seckan crni luk, posolite blago i dinstajte. Kada postane staklast dodajte ispasiran beli luk i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte zatim mleveno meso i pojačajte vatru na srednju pa ga pržite neprestano varjačom razbijajući krupne komade mesa. Meso će zatim pustiti vodu, a čim ta vodi uvri dodajte paradajz pelat, pasiran paradajz, kocku bujona, šećer i začine pa ih promešajte i poklopite. Ostavite da se krčka tako na tihoj vatri 10-15 minuta dok se tečnost blago ne redukuje. Onda skinite sa vatre ostavite sa strane.
  3. Duboku tepsiju dimenzija približno 20×27 nauljite sa unutrašnje strane. Zatim na dno stavite nekoliko kašika bešamela. To će pomoći da donja kora bude sočna. Zatim poređajte sloj kora, preko toga premažite ragu, bešamel i pospite rendan sir. Ponavljajte postupak dok ne stignete do četvrtog sloja kora preko kojeg ćete premazati ostatak bešamela, posuti ostatak rendanog sira i poređati tanko sečenu mocarelu.
  4. Lazanju pokrijte folijom i pecite u rerni na 220°C 30-45 minuta. Zatim otkrijte i zapecite kratko samo dok sir ne porumeni.
  5. Pre služenja ostavite je da odmori van rerne. 
(Visited 1.464 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *