Da ste prisustvovali nekom našem porodičnom okupljanju prva stvar koju biste primetili je galama. Tata i njegova tašta pevaju u jednom uglu, braća i sestre pričaju viceve, mame dobacuju iz kujne i svi tako uglas. Baka Milena nas tom prilikom obavezno podseti da su u njeno vreme ljudi čekali svoj red da progovore i da je za stolom obavezno samo jedna osoba pričala, a drugi su je pristojno i nemo slušali. Da se mi tako nešto potrudimo, reči bi nam na uši izašle, i to svima u isto vreme. 

Postoji video snimak, mene i moje braće, na kom se takmičimo u tome ko može žustrije da vrisne! U nekim porodicama odrasli uče decu da budu tiha i smerna, u drugim eto da se nadvikuju. I ne znam nasleđuje li se taj gen ili ne, ali je Nara od rođenja shvatila da treba da vežba svoje glasnice, pa je već ovako mala uspela da nadglasa moju mamu, koja je najgrlatija od naše fele. I znam da moderna psihologija negoduje kada vičemo na našu decu, ali ne znam jesu li uzeli u obzir da neki ljudi naprosto pričaju glasno? Trebalo mi je godinu dana da ubedim Andreja da to nije vika, već samo ja u svom prirodnom elementu. Već vidim Naru kako objašnjava preneraženim prolaznicima kako njena mama nije ljuta, već samo jako glasna. 

Kolač koji sam vam danas pripremila je sve samo ne glasan. Nežan, sočan i osvežavajuć. Testo je bogato jogurtom grčkog tipa koji ga omekšava, maline su tu da nagoveste leto, a limun da maksimalno osveži svaki zalogaj. Bez jogurta ne mogu da zamislim jutro, a ovaj grčkog tipa koji uvek uzimam u Lidlu je posebno nežan i kremast. Kolač je sam po sebi divan, ali ja uvek moram da dodam još nešto. Ovaj put to je božanstveni krem od sira i sveže maline prekrivene svetlucavim nitima meda. Savršen prolećni desert uz rashlađenu limunadu.  

  • 230g putera Pilos, na sobnoj temperaturi
  • 400g kristal šećera
  • 3 velika jajeta
  • 240g grčkog jogurta Pilos
  • 1 supena kašika limunove kore
  • 80ml limunovog soka
  • 350g brašna Castello
  • 1 peci prah
  • 1 kašičica soli
  • 400g malina, svežih ili smrznutih

krem od sira

  • 200g sirnog namaza  Goldessa Milbona
  • 200ml slatke pavlake
  • 4 supene kašike sitnog šećera, u vrh pune
  • kora 1/2 limuna
+ 250g svežih malina i med za dekoraciju i njam njam
  1. Kremasto ulupajte puter sa šećerom. U to zatim dodajte jedno jaje i mutite mikserom dok se ne poveže sa puterom. Ponovite postupak sa preostala dva. 
  2. U posebnoj činiji pomešajte jogurt, limunov sok i limunovu koru.
  3. Ubacite brašno, so i peci prah u smesu od jaja i mutite kratko samo dok se veći deo brašna ne poveže. Ubacite zatim smesu od jogurta pa mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
  4.  Na kraju pažljivo umešajte maline. Modlu za hleb podmažite i obložite papirom za pečenje tako da papir viri sa svih strana kako bi vam kasnije bilo lakše da izvadite kolač. Sipajte smesu u kalup pa ga tresnite par puta o radni deo kako bi se testo sleglo.
  5. Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180°C, 60-90 minuta. Znaćete da je gotov kada drveni štapić zaboden u sredinu kolača izađe čist. Na pola pečenja pokrijte ga folijom koju ste malo podmazali sa uljem kako ne bi previše potamneo dok se sredina ne ispeče. 
  6. Nakon vađenja iz rerne ostavite kolač na radnom delu da se ohladi pa ga tek onda izvadite iz kalupa.
  7. U jednoj činiji ulupajte slatku pavlaku, u drugoj umutite sir sa šećerom, zatim ih lagano povežite špatulom.
  8. Premažite krem preko ohlađenog kolača i pospite ga svežim malinama koje možete prekriti medom po želji.
(Visited 956 times, 2 visits today)