Andrej nas budi svako jutro u pola sedam. Pali jedno po jedno svetlo, a onda čujem kako korača ka Narinoj sobi, nešto nežno joj šapuće i dok se ja okrenem ona već sedi na noši pored mene i čkilji svojim sanjivim okicama kroz razbarušene šiške. Do pre mesec dana mogla sam da đipim iz kreveta čim otvorim oči, a sada pronalazim da je to nemoguće. Tako nastavim da ležim i posmatram svoje sanjivo dete, dok se beba Arsen polako meškolji u mom stomaku. Još malo pa ćemo se svi buditi zajedno. 

Dok se pripremamo za dolazak brata, prija mi da razmišljam o praznicima i o svim načinima na koje je moguće uživati u njima. Tako sam poželela da kuća zamiriše na pecivo pa sam pripremila ovo meko i mirisno testo oblikovano u zvezdu, idealno za porodična okupljanja baš zato što će izgledati veoma dekorativno na sredini stola odakle će svako moći da otkine komad. Ja sam je filovala sa tri Lidlova #deluxe namaza, krem sirom, paradajz umakom i pesto sosom koji čine  kombinaciju veoma blagih i komplementarnih ukusa stopljenih u mekoći testa. Verujem da će vam se priprema dopasti isto kao i ukus jer testo ne zahteva predugo narastanje pa se možete posvetiti i drugim radostima kao što je ukrašavanje doma i smišljanje poklona za najdraže. A ukoliko uparite zvezdu sa ukusnim maslinama i finom šunkom onda ćete zaista imati gozbu. 
  • 500g brašna Castello
  • 1 kašika šećera
  • 2.5dl mlakog mleka
  • 1 suvi kvasac Belbake
  • 1 kašičica soli
  • 1dl ulja
  • pesto od bosiljka i rukole Deluxe
  • namaz od paradajza i paprike Deluxe
  • krem sir sa pradajzom i lukom Deluxe
 
 
1. Pomešajte mleko, šećer i kvasac pa pustite 5 minuta da se kvasac aktivira. 
 
2. U činiju sipajte polovinu brašna i so, promešajte pa sipajte ulje i ono mleko, a onda mešajte varjačom dok ne razbijete grudvice. Nakon toga dodajte postepeno brašno i mesite rukama na radnoj površini dok ne dobijete meko i elastično testo koje se ne lepi za prste. 
 
3. Ostavite pokrivenog u činiji na toplom mestu da odmori 1h, a onda ga podelite na 4 dela (~200g) i formirajte loptice pa svaku istanjite što tanje u krug.
 
4. Na pleh obložen papirom za pečenje položite prvi krug i premažite ga sa krem sirom. Preko prebacite drugi krug i premažite ga sa nekoliko kašika pesto sosa. Preko toga stavite treći krug i njega premažite sa namazom od paradajaza.
 
5. Kada ste spustili poslednji krug testa stavite čašu u sam centar pa zatim isecajte testo tako da dobijete 16 kraka. Uzimajte po dva kraka i uvijajte ih u suprotne strane ka spolja pa ih spojite na krajevima.
 
6. Premažite zvezdu premazom od jaja istopljenim puterom i pecite 20 minuta na 200°C, a onda još 20 minuta na 180°C . 
 
7. Nakon vađenja iz rerne ostavite pecivo da odmori pokriveno vlažnom krpom, a nakon toga služite sa #deluxe maslinama i serano šunkom za potpun ugođaj.
 
(Visited 368 times, 1 visits today)