Mamine drugarice su uvek nekako posebne osobe u životu jedne ćerke. Ja sam ih opkoljavala sa oba uha i upijala sve njihove priče. Oduševljavale su me sve teme i masni vicevi koji bi izleteli kad već zaborave da sam tu. Neke od njih puno čitaju i znaju sve o filmovima, Parizu i magiji umetničkog sveta. Neke su imale uzbudljiv ljubavni život o kom nisam uvek smela da znam sve, ali sam ipak nekako saznavala. Tu su i sve one što su me darivale đinđuvama, šminkom i dozvoljavale mi da im čeprkam po torbi. Mama je u životu često primećivala kako na svaku od njih imam ponešto  i sada kad i ja imam ćerku ne mogu da se ne zapitam kako će moje drugarice uticati na nju. Svakako će joj biti zabavno kao meni jer je čeka mnoštvo super zabavnih tema, mudrih razmišljanja, prelepih haljina, načitanih razgovora i puno nežnosti.

Restoran u kom smo se hranili na moru bio je veoma štedljiv na začinima. Zbog toga sam se vratila željna hrane koja sadrži sve ukuse ovoga sveta. I tako sam odlučila da častim svoje nepce ovom hrskavom piletinom u slatko-ljutom sosu sa susamom. Komadići belog mesa zamočeni su u savršeno tempura testo i onda isprženi u ulju odakle izlaze sa najhrskavijim zlatnim ruhom.  I kao da to nije dovoljno, što meni eto nije bilo, hrskava piletina biva ubačena u zanosni sos koji sadrži svega nekoliko skromnih ali moćnih sastojaka. Srirača sos nabavite u Lidlu jer će on dati ovom jelu savršenu dozu ljutine koja nam je nekada svima potrebna.

slatko-ljuti sos sa susamom

  • 1/2 kašike susama, prethodno tostiran
  • 60ml soja sosa
  • 60ml jabukovog ili vinskog sirćeta
  • 100g smeđeg šećera
  • 2 kašike Srirača sosa
  • 1/2 kašike kukuruznog skroba
  • 1/2 šolje vode
  • 4 čena belog luka
  • tucana ljuta paprika (opciono)
  1. Pomešajte soja sos, sirće po izboru, Sriraču, šećer i vodu u jednoj šerpici pa stavite da se kuva. Kada provri ubacite skrob razmućen u malo vode.
  2. Kuvajte 2 minuta od momenta kad proključa.  Na kraju ubacite tostiran  susam i dobro promešajte. 

tempura testo (recept Donna Hay)

  • 75g kukuruznog skroba
  • 75g brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 žumance
  • 250ml ledene gazirane vode
  1. U činiji pomešajte  dve vrste brašna i sodu. U drugoj umutite kratko vodu i žumance. 
  2. Postepeno ulivajte tečnost u brašno  istovremeno mešajući, idealno kineskim štapićima, ali i viljuška može da posluži. Mešajte dok se veći deo ne poveže ali i dalje da ima po koja grudvica.
  3. Ostavite testo da se hladi u frižideru minimum 15 minuta pre prženja.

priprema ostatka jela

  • 500g belog pileće mesa
  • pirinač ili nudle
  1. Piletinu nasecite na kockice veličine jednog zalogaja. Nemojte soliti jer je sos dovoljno slan.
  2. Sipajte ulje u tiganj, šerpu ili vok ako ga imate, onoliko koliko je potrebno da se komadići mesa sasvim potope.
  3. Zagrejte ulje dobro tako da kad kanete malo testa ono momentalno ispliva na površinu. Pržite piletinu u više tura dok ne postane zlatno žuta.
  4. Prebacite je na ubrus dok ne ispečete sve. 
  5. U tiganj sipajte malo ulja pa u njemu pržite oko 30s usitnjene čenove belog luka i tucanu ljutu ako je koristite. Ulijte slatko-ljuti sos i krčkajte 2 minuta pa mu dodajte piletinu i dobro je uvaljajte.
  6. Služite preko pirinča ili sa nudlama uz dinstano povrće ili po želji. 
(Visited 11.047 times, 22 visits today)