Nisam sigurna jesam li smela ovoj česnici da nadenem epitet vojvođanska, ali pošto sam ja odrasla u Vojvodini, a ova česnica je jedina verzija te poslastice koju znam, onda mislim da joj taj dodatak pristaje, makar malo. Istina je da je moja prababa Draginja pravila istu ovu česnicu u vreme kada je priređivala Božić za svoju decu. Mama kaže da je taj recept Draginja donela iz svog sela i da česnicu tako sa sušenim korama i belancima nije probala nigde van naše kuće. Recept se od tada pomalo promenio, baka nekada doda suvo grožđe, mama kore ne suši već ih peče premazane puterom i korom narandže, a ja sam uspešno prokrijumčarila rum. Suštinski ipak to je i dalje isti kolač stvoren od milion šuškavih kora za pitu naslaganih u visinu između kojih su smešteni orasi, med i šam. Česnica se uvek načinje na dan Božića i deli se među članovima porodice, a u jednom parčetu skriven je novčić koji onom ko ga pronađe donosi sreću. I nemojte brinuti da ćete slomiti zub jer su kore od kojih je česnica sastavljena toliko krhke da će se najizvesnije raspasti pri svakom ubodu viljuške i razotrkiti novčić pre nego što uzmete zalogaj.  Kako su sastojci veoma skromni i svedeni, potrudite se da koristite samo najbolje. Za ovaj recept ja sam upotrebila sastojke kupljene u Lidlu. 

  • 500g kora za pitu S ljubavlju domaće
  • 2 narandže, narendana kora
  • 60g putera Pilos, istopljenog
  • 2-3 kašike meda
  • 250g oraha Allesto
  • 5 jaja, odvojeno žumance i belance
  • 5 kašika šećera u prahu, Belbake
  • 5 kašika ruma
  • 470g kristal šećera, Castello
  1. Zagrejte rernu na 200°C. Izvadite kore iz najlona, poravnajte ih na radnoj površini pa ih isecite u krug prečnika između 25cm i 30cm. Pomešajte koru narandže i istopljen puter. Premazujte jednu po jednu koru sa puterom i pecite ih u rerni svega 3 minuta ili dok blago ne porumene. 
  2. Orahe blago prepecite i grubo naseckajte.
  3. Žumanca i šećer u prahu pomešajte u jednoj činiji i mutite ih nekoliko minuta, pa dodajte rum i nastavite da mutite na pari još 10 minuta ili dok ne postanu vrela na dodir.
  4. Kristal šećer sipajte u šerpicu sa dugačkom drškom i pomešajte sa 1.5 vode. Kuvajte šećer na tihoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 115°C. Ukoliko nemate kuhinjski termometar, kapnite šećer na hladan tanjir i ukoliko se momentalno formira kuglica, šećer je spreman.
  5. Dodajte špinovan šećer u čvrsto umućena belanca i mutite u krug prema sredini sve dok ne dobijete čvrst šam mlak na dodir. 
  6. Na sredinu stalka za torte  stavite kašičicu šama pa položite prvu koru. Premažite sa 2-3 kašike šama, prelijte sa kašikom krema od žumanaca i pospite orasima. Ređajte sledeću koru pa je išarajte sa medom i pospite orasima, a na sredinu stavite malo šama da bi sledeća kora bolje nalegla. Nastavite tako naizmenično dok vam ne ponestane kora pa završite sve sa šamom, žumancima, preostalim orasima i malo meda. Ne zaboravite da sakrijete i novčić negde među tim slojevima.
  7. Ostavite tortu preko noći na hladnom mestu.
(Visited 512 times, 1 visits today)