Kruške:
1kg kristal šećera Castello
200ml vode
2 limuna kora i kolutovi
malo tamnog ruma
5 oguljenih i izdubljene krušaka
Zabajone:
5 žumanca
5 kašika kristal šećera Castello
narendana kora limuna
0,25 ml tamnog ruma
Nadev :
50g čokolade za kuvanje First Nice
100g blago tostiranih izmrvljenih oraha Alesto
25g putera Pilos
2 kašike mleka Pilos
Sipati vodu, 1kg šećera i limun u šerpu dovoljno široku da stanu sve kruške. Staviti na srednju vatru. Kada počne da brboće cela smesa ubaciti kruške. Poklopiti ih i kuvati oko 10min sa jedne i isto tako sa druge strane. Suština je da kruške ostanu čvrste ali da viljuška može da prođe kroz njih pa ih bockajte u tih 10 minuta.
Kada se skuvaju prebacite ih u drugu u posudu, zalijte ih sa malo sirupa u kom su se kuvale i ostavite da se potpuno ohlade.
Dok se kuvaju kruške napravite nadev i krem. Za nadev pomešajte orahe, kockice čokolade i puter pa ih zalijte vrelim sirupom samo toliko da se smesa poveže i istopi. Zatim sipajte mleka. Dodajte još ako vam se čini da je gusto. Dobro promešajte pa ohladite pre punjenja.
Žumanca sa šećerom mutite na pari. Dodajte limun i rum. Mutite 10 min. Skinite sa pare i nastavite mućenje. Ako je krem previše gust uspite još malo ruma.
Kruške napunite sa bogatim nadevom pa ih uronite u čašu sa kremom i poslužite hladno.