Dok ovo pišem prolaze poslednji sati leta. I možda je kalendarski tako, ali jesen se, majku joj njenu, već neko vreme ušukala među nama i tu je da ostane. Ne bih da se prenemažem i da tvrdim kako mi je zbog toga žao jer zaista nije. Samo se treba prilagoditi. Među prvim znacima jeseni je svakako navlačenje toplih pidžama koje vikendom nosamo do ručka ako nam život dozvoli. Muzička lista koju su do sada činili letnji latino hitovi biva zamenjena laganim jazz-om i glasom Nore Džons koja je verujem rođena da bi ljudi imali šta da slušaju na jesen. Rerna se pali sa zadovoljstvom pa se svi okupljaju oko nje da zavire u blisku budućnost koja miriše fantastično. Sa prvim jesenjim kišama peku se palačinke i obavezno se smaže ona prva najmasnija onako vrela sa tiganja. Paprike cvrče ispod oraha na vreloj plotni uz miris založenih drva i u veselom društvu koje zna kolika je sreća imati takav ritual. Mačke spavaju kao nikada do sad.

 Ove kruške sam prvi put napravila u prvoj nedelji leta ove godine pripremajući se za takmičenje. Sada ih delim sa vama na kraju leta jer osećam da je pravi trenutak za to i zato što zaslužujete da imate u svom kuvaru jedan recept kojim ćete impresionirati svoje ukućane i goste, a da vam to ne oduzme više od 20 minuta za pripremu. Kruške sam odabrala u Lidlu jer imaju divan izbor domaćih krušaka savršenog oblik i čvrstine, a za ovaj recept to je ključno. Ovaj elegantan desert sadrži jesen u jednom zalogaju. Kruške skuvane u sirupu sa puno limuna pucaju od sočnosti pri svakom zalogaju i svojom svežinom balansiraju slatkoću do savršene mere. One zatim bivaju zaronjene u bogati krem od žumanaca i toplog ruma, koji klizi niz nepce i opija svojim brojnim dimenzijama ukusa, a  svako malo pronalazićete  hrskavi nadev od oraha i svilenkaste čokolade koji ćete tražiti dok sve ne pojedete. 

Recept vas čeka na dnu posta-a, a ja vas čekam da odgovorim na sva vaša pitanja. 🙂

 
 
Kruške:
1kg kristal šećera Castello
200ml vode
2 limuna kora i kolutovi
malo tamnog ruma 
5 oguljenih i izdubljene krušaka
 
Zabajone:
 
5 žumanca
5 kašika kristal šećera Castello
narendana kora limuna
0,25 ml tamnog ruma
 
Nadev :
 
50g čokolade za kuvanje First Nice
100g blago tostiranih izmrvljenih oraha Alesto
25g putera Pilos
2 kašike mleka Pilos
 
 
Sipati vodu, 1kg šećera i limun u šerpu dovoljno široku da stanu sve kruške. Staviti na srednju vatru. Kada počne da brboće cela smesa ubaciti kruške. Poklopiti ih i kuvati oko 10min sa jedne i isto tako sa druge strane. Suština je da kruške ostanu čvrste ali da viljuška može da prođe kroz njih pa ih bockajte u tih 10 minuta. 
Kada se skuvaju prebacite ih u drugu u posudu, zalijte ih sa malo sirupa u kom su se kuvale i ostavite da se potpuno ohlade. 
 
Dok se kuvaju kruške napravite nadev i krem. Za nadev pomešajte orahe, kockice čokolade i puter pa ih zalijte vrelim sirupom samo toliko da se smesa poveže i istopi. Zatim sipajte mleka. Dodajte još ako vam se čini da je gusto. Dobro promešajte pa ohladite pre punjenja. 
Žumanca sa šećerom mutite na pari. Dodajte limun i rum. Mutite 10 min. Skinite sa pare i nastavite mućenje. Ako je krem previše gust uspite još malo ruma. 
 
Kruške napunite sa bogatim nadevom pa ih uronite u čašu sa kremom i poslužite hladno.
 
 
(Visited 205 times, 1 visits today)