za koru od badema
125g brašna Castello
65g mlevenih badema Belbake
50g kristal šećera Castello
2 žumanca
vrećica vanil šećera Belbake
naribana kora limuna
75g omekšalog putera Pilos
malo soli
za krem:
300ml mleka Pilos
2 žumanca
60g kristal šećera Castello
20g brašna Castello
20g skrob Castello
1/2 kašike tamnog ruma Pirates
200 ml slatke pavlake Bianca Lieve
2 pakovanja crnog grožđa bez semenki Lidl pijaca
Napravite koru tako što ćete ugrejati rernu na 190°C . U posudi kremasto umutiti puter sa šećerom, vanil šećerom i solju. Naribati koru limuna i dodati žumanca pa dobro umutiti. Na kraju uz pomoć spatule umešati belo brašno i badem, a zatim ručno umesiti testo tek toliko da se oformi kompaktna lopta. Uviti u plastičnu foliju, pritisnuti u disk i držati u frižideru 1h ili preko noći.
Za to vreme skuvajte fil tako što ćete mleko staviti na vatru da prokjuča. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom pa im dodajte oba brašna i dobro sjedinite. U smesu od jaja ulijte prključalo mleko uz stalno mućenje kako se jaja ne bi skuvala. Prespite smesu nazad u šerpu i vratite na vatru pa mešajte mutilicom neprestano dok smesa ne počne da baca ključ. Od tog trenutka kuvajte fil još par minuta pa ga skinite sa vatre. U prohlađen fil sipajte rum pa dobro promešajte. Prespite ga u pliću posudu pa ga pokrijte plastičnom folijom tako da folija dodiruje njegovu površinu. Tako ćete sprečiti pojavu kožure koja bi kasnije stvorila grudvice. Ostavite u frižideru na 30 minuta. Umutite slatku pavlaku u čvrst sneg pa joj dodajte ohlađen fil od jaja bez mućenja miskerom nego lagano uz pomoć spatule. Preterano mućenje slatke pavlake izvlači masnoću iz nje čime se gubi lagana, kremasta tekstura.
Ispecite koru u vašem omiljenom kalupu za tart nekih 15-20 minuta , samo prethodno gusto izbockajte dno kore sa viljuškom.
Kada se kora ohladi nafilujte je kremom. Na kraju operite grožđe i pažljivo zadenite bobice po površini tarta u koncentrične krugove počevši od spoljašnjeg.
Na kraju isecite parče kao da sutra ne postoji, zavalite se u najudobniji komad nameštaja koji imate, pa posmatrajte prirodu i jesen koja nam stiže.