Moja sećanja na grožđe sežu do prve fotografije na kojoj sam ja , napravljene baš ovih dana pre 30 godina u vinogradu koji raste oko porodične kuće. Kao novorođenče zamotali su me u mekane krpice tako da mi je samo glava virila i uslikali u maminom naručju okruženu dedinim vinogradom. Mogu da zamislim kako je to teklo. Sunce je bilo toplo i nisko, kako samo jesen ume da naslika i prolamalo se kroz i dalje guste listove i zrele grozdove vinograda. Tata i mama su sigurno to spazili  i poželeli da uslikaju svoje malo čedo na najlepšem svetlu. Tako je nastala moja prva fotografija. Dedin vinograd opasuje tri strane porodične kuće, visok je bogapitaj koliko i pun puncat najslađih sorti grožđa. To je okruženje u kom su odrastale dve generacije deca, između ostalih i ja sa svojom braćom. Kao pčele u proleće, tako je moj deda na njegovim lotrama, poput štula visokim, bio nezaobilazni deo jeseni. I zaista do skoro je visio sa tih lotri. Iako mu se na zemlji vrtelo, nije mogao da se odupre želji.

Lagala bih kada bih rekla da sam uvek bila svesna kolika je privilegija živeti u tako ukusnom okruženju. Jasno je da je tuđe-slađe sastavni deo života. Ipak, vreme je učinilo svoje. Previše emocija je sliveno u svaki taj grozd. Previše topline u grudima potiče iz mirisa grožđa koje puca od zrelosti na granama. Previše dodira pod prstima od svakog ubranog grozda. Previše sećanja  ometa ravnodušnost.

Poslednjih godina mama i deda su zajedno brinuli o vinogradu. Bilo je jasno koliko im je stalo jer se ulica orila od njihovih mišljenja. Od svake grane deda se sve teže opraštao kao da napušta deo sebe. Sada deda više ne brine o grožđu, ali je svoju ćerku naučio svemu što zna i prepustio joj svoju veliku ljubav. Ovih dana zajedno uživaju u plodovima zajedničkog truda uz partiju domina dok im njihov vinograd pravi hlad. 

Kod nas se grožđe jelo sveže, kao salata uz svaki obrok dok god ga ima, kao osveženje i užina i kao meze uz aromatične sireve.  U Lidlu sam prvi put otkrila besemenu sortu što me je zaintrigiralo da napravim neki desert sa ovim božanstvenim bobicama. Istražujući ukus grožđa otkrila sam da se izuzetno slaže sa limunom i rumom. Tako je nastao ovaj tart koji ima najzabavnije teksture. Kora je prhko testo koje će da se izdrobi na fantastičan način i da vas očara svojom toplom aromom badema i veselom notom limuna. Onda nastupa krem, svilenkast kao perce nudi vam taman onoliko ruma koliko lagani desert može da podnese. Na kraju vas čeka bobica, tamna i jedra koja puca i razliva se po ukusima pa ih spira i priprema vas za novi zalogaj. Tako malo po malo i bićete kod trećeg parčeta. 

Recept delim sa vama na dnu post-a, a za sva pitanja nemojte oklevati da mi se obradite.

za koru od badema 

125g brašna  Castello

65g mlevenih badema Belbake

50g kristal šećera Castello

2 žumanca

vrećica vanil šećera Belbake

naribana kora limuna

75g omekšalog putera Pilos

malo soli

za krem:

300ml mleka Pilos

 2 žumanca

60g kristal šećera Castello

20g brašna Castello

20g skrob Castello

1/2 kašike tamnog ruma Pirates

200 ml slatke pavlake Bianca Lieve

2 pakovanja crnog grožđa bez semenki Lidl pijaca

Napravite koru tako što ćete ugrejati rernu na 190°C . U posudi kremasto umutiti puter sa šećerom,  vanil šećerom i solju. Naribati koru limuna i dodati žumanca pa dobro umutiti. Na kraju uz pomoć spatule umešati  belo brašno i badem, a zatim ručno umesiti testo tek toliko da se oformi kompaktna lopta. Uviti u plastičnu foliju, pritisnuti u disk i držati u frižideru 1h  ili preko noći.

Za to vreme skuvajte fil tako što ćete mleko staviti na vatru da prokjuča. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom pa im dodajte oba brašna i dobro sjedinite. U smesu od jaja ulijte prključalo mleko uz stalno mućenje kako se jaja ne bi skuvala. Prespite smesu nazad u šerpu i vratite na vatru pa mešajte mutilicom neprestano dok smesa ne počne da baca ključ. Od tog trenutka kuvajte fil još par minuta pa ga skinite sa vatre.  U prohlađen fil sipajte rum pa dobro promešajte. Prespite ga u pliću posudu pa ga pokrijte plastičnom folijom tako da folija dodiruje njegovu površinu. Tako ćete sprečiti pojavu kožure koja bi kasnije stvorila grudvice. Ostavite u frižideru na 30 minuta. Umutite slatku pavlaku u čvrst sneg pa joj dodajte ohlađen fil od jaja bez mućenja miskerom nego lagano uz pomoć spatule. Preterano mućenje slatke pavlake izvlači masnoću iz nje čime se gubi lagana, kremasta tekstura.

Ispecite koru u vašem omiljenom kalupu za tart nekih 15-20 minuta , samo prethodno gusto  izbockajte dno kore sa viljuškom.  

Kada se kora ohladi nafilujte je kremom. Na kraju operite grožđe i pažljivo zadenite bobice po površini tarta u koncentrične krugove počevši od spoljašnjeg. 

Na kraju isecite parče kao da sutra ne postoji, zavalite se u najudobniji komad nameštaja koji imate, pa posmatrajte prirodu i jesen koja nam stiže. 

(Visited 125 times, 1 visits today)