Naše leto našlo je svoje mesto u bazenu pored smokve. Letnji dan započinje sa doručkom i njenim nežnim dodirama po mojoj ruci, istim kakve je moja mama običavala da nam pruži tokom zajedničkih obroka. Onda mali golišavac izleti u dvorište i vodi me za istu ruku da proverimo vodu u bazenu. Kada uđemo u vodu, voli da me odvede da gledamo pčele koje se goste na cvetovima lavande naslonjenim tik uz zidove bazenčića. Objašnjava mi da ne smem da ih ometam jer će seenaljutiti i ubosti me. One prave med mama, time završi i produži dalje. Opet me uzme za ruku pa me povede na ples u sred bazena dok piskutavo pevuši princezinu pesmu i žmuri u ljubavnom zanosu. I tako do kraja dana njena mala ruka me vodi da vidim i doživim razna čudesa koja bi mi promakla da nije nje, a ja je rado pratim i topim se podjenako zaljubljena u nju i njenu ljubav prema životu. 

Ručak u takve dane uglavimo spretno da ne remeti sve što je bitno. Taljatele u kremastom sosu sa morskim plodovima je jelo koje su moju roditelji često pravili, leti naročito. Za manje od pola časa na stolu će se naći svilenkasti, aromatični sos u koju su uronjene buckate taljatele i puno svežih začina. Svaki zalogaj ovog jela smestiće vas pored morske vode, a miris će vam probuditi sećanja na plavi horizont i zagužvane taverne u kojima okupljeni ljudi mljackaju i kuckaju se čašama punim belog vina. Ove nedelje u Lidlu su dani Španije pa je izbor morskih plodova izuzetan, pa već ovog vikenda možete izabrati svoju omiljenu kombinaciju i uživati u letu sa morskim zalogajima na trpezi.

  • 2x 270g mešavine za paelju ili pakovanje škampa Sol& Mar
  • 400g taljatela Combino
  • 2 crna luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašičice kapra Freshona
  • 1.5dl belog vina
  • 2dl pavlake za kuvanje Pilos
  • 1/4 kocke supe
  • 2 kašike svežeg peršuna
  1. Sitno seckan luk dinstajte na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast i rumen, oko 10 minuta. 
  2. Ukoliko koristite škampe, prvo njih ubacite jer im treba malo više vemena od ostatka morskih plodovova. Dodajte naseckan beli luk i dinstajte ih dok ne postanu crveni sa obe strane. 
  3. Ubacite ostale morske plodove, kapar i vino pa promešajte i dinstajte 5  minuta pre nego što dodate pavlaku za kuvanje i kocku supe. Krčkajte iznad tihe vatre oko 5 minuta ili dok meso ne postane meko. Sos začinite po ukusu i završite sa svežim peršunom i sokom od limuna.
  4. Ubacite skuvane taljatele i 1.5dl vode u kojoj su se kuvale. Nežno povežite sos sa pastom i poklopite 5 minuta da bi pasta upila deo sosa. Služite sa još peršuna i dosta limuna.
(Visited 569 times, 2 visits today)