Oktobar je doneo neku svežinu i radost kojoj se posle sumanutog septembra nismo nadali. Jutra su nam postala lagana sa Narinim radovanjem vrtiću, a maženje i grljenje utroje pre nego što se kao pače odgega do kapije škole sa rančićem na leđima, čine da nam svaki dan započne sa toplinom i lepotom. Sa tom bezbrižnošću, kako obično biva nastupi period zahvalnosti. To je nestalni i ponekad neuhvatljivi osećaj koji učim da negujem i da u njemu uživam iako znam da će proći pa se zato trudim da izgovaram naglas sve što osetim da je dobro za nas. I tako se desilo da je baš ove nedelje zahvalnosti i Lidlov 5. rođendan. Zato ovim putem želim da čestitam Lidlu i da zahvalim na svim ličnim i porodičnim uspesima, uspomenama i radostima koje su čvrsto vezane za njegovo postojanje. Neka mu je srećan i berićetan i da ih proslavlja još dugi niz godina.
U tu čast osmislila sam ovu jesenju torticu koja na jednom mestu okuplja čokoladu, orahe i smokve, a palenta kao tajni sastojak daje joj sočnost i naglašava orašast ukus svakog zalogaja. Sastojci su jednostavni i lepi, neki su deo asortimana vrednih preduzetnica čije proizvode od skoro imate u Lidlovoj ponudi, a ostatak možete pronaći kao deo velikog rođendanskog sniženja koje Lidl daruje ove nedelje. Recept vas čeka u nastavku i nadam se da ćete uživati u njemu isto kao i mi.
za kolač
- 50g palente Glutenino
- 50ml jogurta Pilos
- 200g čokolade za kuvanje Fin Carre
- 250g putera Pilos
- 6 jaja, žumance i belance odvojeno
- 250g šećera Castello
- 120g prepečenih oraha
- 120g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100g orasnica Znam šta jedem
- Palentu prelijte sa 120ml vode pa je stavite da se kuva. Kada palenta upije svu vodu sipajte jogurt i skinite sa vatre da se ohladi.
- U jednoj posudi istopite čokoladu i puter isečene na kockice. Ja obično topim u mikrotalasnoj s tim da vadim na svakih 30s i promešam kako mi se čokolada ne bi pregrejala.
- U većoj činiji mutite žumanca sa šećerom, a kada postanu svetla dodajte onu palentu i istopljenu čokoladu sa puterom pa sjedinite.
- Orah naseckajte što sitnije pa ih ubacite u smesu od žumanaca zajedno sa brašnom i praškom za pecivo i opet sve sjedinte mikserom.
- Pleh dimenzija 22cm u prečniku obložite papirom za pečenje, a rernu zagrejte na 160°C.
- Kada je rerna ugrejana umutite belanca u čvrst sneg i nežno ih umešajte u smesu za kolač. Sipajte smesu u pripremljen kalup i pobacajte sitno seckane orasnice po površini. Pecite narednih 45 do 60 minuta ili dok sredina kolača ne bude pečena. Nakon toga ostavite da se sasvim ohladi u kalupu pre nego što ga izvadite i nafilujete.
preliv od milerama i limuna
- 400g milerama sa 30%m.m. S ljubavlju domaće
- 3 kašike šećera u prahu Castello
- kora 2 limuna
- 500g smokava
- Mileram, narendanu koru limuna i šećer u prahu mešajte lagano supenom kašikom dok se sav šećer ne sjedini.
- Premažite preko ohlađenog kolača i odozgo poređajte sveže smokve isečene na pola. Ovu torticu je najbolje pojesti isti dan kada je napravite.