Prozor kroz koji gledam dok perem sudove otvara pogled na dvorište. To mi je ujedno omiljeni prozor u kući. Kroz njega uvek mogu da vidim lude mačke koje skaču na krovove, a vidim takođe i drveće, nebo, dve ljuljaške ispod lipe i svetlo zalazećeg sunca na granama oraha. U tom drvenom ramu proleće uvek izgleda nestvarno lepo. Ove godine travnjak je prekriven ljubičicama, a kad se zakorači blizu smokve medeni miris tog sitnog cveća omami toliko da ako je neko u blizini mora da se progovori o toj lepoti. Na granama lipe vide se pupoljci nabrekli od volje da se raspuknu i oslobode smotane zelene listiće koji će stvoriti debeli hlad, a lale su izbacile svoje obojene glavice koje zamišljamo čitave zime.
Dok posmatram sva ta zbivanja rendam šargarepe za kolač. Tokom pečenja šargarepice će pustiti sokove i stvoriće izuzetno sočan kolač, a tako sjedinjen sa krem sirom biće poslastica koju ćete želeti da poslužite na predstojećoj uskršnjoj trpezi. Za sepcijalan izgled kolača izaberite neki od favorina slatkisa iz Lidla i usrećite najmlađe i dete u sebi.
za sloj od sira
- 400g krem sira Milbona
- 100g šećera Belbake
- 2 jajeta
- 3 supene kašike gustina Belbake
- 100g milerama Pilos
- U činiji umutite krem sir, šećer, jaja i gustin.
- Dodajte mileram i lagano ga umešajte sa smesom od sira.
biskvit od šargarepe
- 150g brašna Castello
- 1 parašak za pecivo Belbake
- 125g šećera Belbake
- 1 kašičica cimeta Kania
- 125ml ulja Vita dor
- 2 jajeta
- 150g sitno narendanih šargarepa
- 100g seckanih oraha
- U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i cimet.
- Unutar iste činije razbijte jaja i sipajte ulje pa mešajte žicom dok se sastojci ne sjedine.
- Na kraju ubacite šargarepu i orahe pa ih sjedinite sa smesom.
- Obložite pleh prečnika 20cm sa papirom za pečenje. U pleh sipajte polovinu smese od šargarepe, a onda sipajte trećinu smese od sira tako što ćete kašikom sipati na nekoliko mesta.
- Preko sloja od sira sipajte preostalo testo od šargarepe, a preko toga preostalu smesu od sira.
- Pecite kolač na 180°C narednih 60 minuta.
- Ostavite kolač da se sasvim ohladi pre nego što ga stavite u frižider i tamo ga ostavite preko noći.
- Ukrasite sa #favorina napolitankama u obliku jajeta i uživajte.
(Visited 478 times, 1 visits today)