Čim zamiriše jesen ja se uželim šam rolnica. Najčešće dočekam zimu pre nego što ih napravim, ali svih pet sastojaka od kojih se sastoje izazivaju toplinu kakvu samo jesen u čoveku može izazvati. Šam je oduvek bio omiljeni deo torti i kolača u našoj familiji. Baka Milena ga je stavljala na sve torte koje su zahtevale šlag, a mama mu je nalazila razne primene, naročito kad se količina belanaca u zamrzivaču namnoži. Ove šam rolnice su savršen balans krckavog lisnatog testa koje se rasprši u ustima na milion sitnih listića pri svakom zalogaju i vazdušastog šama koji ima ukus prve poslastičarnice u kojoj sam bila kao dete. A onda uz sve to blaga gorčina bogate čokolade za kuvanje i aroma prepečenih oraha zbog čega mi uvek blesne slika maminih ruku koje melju orahe u belom mlinu dok se iza nje zraci zapadnog svetla promaljaju kroz požutele listove loze. Lisnato testo iz Lidla obožavam jer stoji u frižideru, već je istanjeno i spremno da za kratko vreme postane fantastičan desert. Pored toga cena mu je uvek sjajna pa ga često imam kod kuće u većim količinama da me inspiriše na pravljenje poslastica koje ne zahtevaju veliki budžet ili vreme, a daruju puno svojim zanosnim izgledom i ukusom. Recept za ovaj kolač vas čeka u nastavku i toplo vam preporučujem da ga probate.
- 2 pakovanja svežeg lisnatog testa Chef select
- 4 belanca
- 375g kristal šećera Castello
- 200g čokolade za kuvanje Fin carre
- 150g oraha
- Lisnato testo isecite na trakice širine 2cm po dužoj strani. Namotajte svaku trakicu oko kalupa za rolnice. Premažite jajetom i pecite na 200°C oko 20 minuta. Ostavite ih da se sasvim ohlade.
- U jednoj činiji istopite čokoladu i pomešajte sa 2-3 kašike ulja.
- Orahe prepecite i sitno ih naseckajte pa ih stavite u činiju. Umačite rolnice u čokoladu pa u orahe i ređajte na pleh.
- U šerpicu sa dugačkom drškom sipajte kristal šećer i promešajte ga sa 1.5dl vode. Stavite da se kuva iznad tihe vatre bez mešanja i tako narednih 15-20 minuta. U frižideru držite tanjirić pa na njega kanite malo kuvanog šećera, ukoliko se kuglica ne razlije nego ostane čvrsta znači da je šećer spreman. Držite ga iznad tihe vatre, a u većoj činiji mutite belanca u čvrst sneg. Ulivajte ukuvan šećer u tankom mlazu i mutite najjačom brzinom miksera dok god šam ne postane mlak na dodir.
- Nakon toga napunite rolnice šamom koristeći nastavak po izboru. Čuvajte ih u frižideru nekoliko dana.