Ćim se približi septembar grožđe postaje glavna salata u kući. I dalje ne znam da li je to laloška stvar i samo posledica odrastanja u u kući opasanoj vinovom lozom, ali znam da je tako od kad znam za sebe. Bilo da jedemo meso, čorbasto, testasto ili samo užinamo, grožđe je prisutno u svakom obroku. Njegov  prirodni balans slatkog i kiselog čini ga božanstvenom salatom. Ne mogu da nabrojim koliko puta sam gledala baka Milenu kako boba krupne bele grozdove zajedno sa skromnim parčetom hleba. Verujte taj priozr mi i dalje budi apetit i ujedno biva najlepša užina koju vas toplo ohrabrujem da probate.

Od svih porodičnih obroka ova piletina iz rerne najčešće miriše u našoj kući. Svi ukusi započinju mariniranom piletinom koju poređamo preko skromnog povrća i dozvolimo da toplota rerne učini svoje. Za to vreme masnoća iz piletine će početi da se topi, arome iz marinade će oživeti i prodreti u nežno povrće, a oni će zajedno stvoriti najlepšu moču. Nekoliko trikova koje uvek primenjujem učiniće stvari još ukusnijim. Krompir i šargarepu prethodno prokuvam u slanoj vodi, to će ih lepo začiniti, a učiniće da budu pečeni i karamelizovani u isto vreme kad i piletina. Komadiće putera volim da zadenem između povrća. Te male barice putera učiniće čudo. Posebno volim da sakrijem čenove belog luka u ljusci jer će njegova aroma doprineti ukusima, a na kraju ga možete mazati na hleb tako slatkog i puterastog zajedno sa močom i malo ljute paprike. Raj! Ovu piletinu  služim uz humus i grčki jogurt, a posebno lepo ide uz grožđe kao salatu. Sve predivne sastojke za ovaj recept možete pronaći u Lidlu, a detaljan recept vas čeka u nastavku.

  • 1kg bataka i karabataka
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1/2 kašike bibera
  • 1 kašika belog luka u granualama
  • 1 kačika sušenog origana
  • 2 kašičice senfa
  • 1 kašika meda
  • maslinovo ulje
  • 4 veća crvena krompira
  • 2 šargarepe1 crvena paprika, šilja ili babura
  • 1 ljubičasti luk
  • 100g čeri paradajza
  • 50g putera
  • 1 glavica belog luka 
  • Humus Chefs select
  1. U činiji pomešajte med, senf i začine pa ubacite piletinu koju ste prethodno oprali pod mlazom hladne vode, dobro obrisali ubrusom i izdašno posolili. Prelijte sa dosta maslinovog ulja i masirajte meso dok se ne poveže sa svim začinima. Ostavite tako u marinadi minimum 15 minuta, a još bolje pokriveno preko noći u frižideru.
  2. Krompir i šargarepu oljuštite i isecite na četvrtine pa ubacite u šerpu, prelijte hladnom vodom, dobro posolite i kuvajte dok povrće ne postane dovoljno meko da viljuška može da prođe. Procedite i ostavite da se osuši. Tepsiju nauljite i poređajte šargarepu krompir, naseckanu papriku i luk. Posolite i prelijte sa još malo ulja pa sve dobro izmešajte. Preko povrća proeđajte meso i sipajte preko preostalu marinadu. 
  3. Oko povrća zadenite neoljuštene čenove belog luka i komadiće putera svuda okolo pa ubacite u rernu zagrejanu na 180°C. Proveravajte meso pa ako počne rano da rumeni okrenite ga na drugu stranu i tako ga rotirajte povremeno dok ne postane sasvim meko i pečeno. 
  4. Pred kraj ubacite čeri paradajz i pecite još 5-10 minuta pa sve izvadite i služite odmah preko humusa uz grčki jogurt i grožđe kao salatu. Onaj beli luk u ljusci nemojte da zaboravite nego ga namažite preko parčeta hleba koji ste prethodno umočili u moču na dnu tepsije. Pospite preko malo ljute paprike i uživajte u najlepšem ukusu života. 
(Visited 2.001 times, 1 visits today)