Kompoti su u porodičnoj kući bili važan deo zimnice. Kada sam se udala baka Milena mi je napunila pijačarsku torbu sa kompotima da mi kuća slučajno ne bude bez njih. Mama ih je na jesen često kuvala sa namerom da se jedu sveže pripremljeni. Toplo voće koje odmekne i pusti svoje sokove u blagi sirup od šećera biva poslastica koja je ujedno ukusna i lekovita. Uvek su ga služili u u dubokim činijima tako da stane dosta soka koji se na kraju usrče sa slašću. Kod nas su se najviše kuvale jabuke, kruške, šljive i dunje, sve sami dragulji jeseni.

Kompot od breskvi je uvek dolazio isključivo iz prodavnice i njega smo koristili za torte kao zamenu za sveže voće. Istina je da breskva nestane sa tezgi mnogo pre nego što se raspoloženje za kompot rasplamsa. Ipak stvari koje možete činiti sa ovim voćem su beskrajno ukusne. Kada ih oljuštimo, tako glake ih poređamo u tegle i prelijemo sa kipućim sirupom. Sledeći put kada otvorite teglu i zagrizete tu rumenu breskvu bez obzira što su vam na nogama već odavno vunene čarape i sunce niste videli duže nego svoj potiljak, sa tim zagrižajem setićete se leta i sebe u njemu. Miris breskve savldaće sva vaša čula i obuzeće vas toplina i radost života. Onda ih možete pustiti da klize preko sladoleda od vanile, zaroniti ih u neko mekano testo, spojiti ih u ples sa marcipanom, sa fino naraslim lisnatim testom ili ih jesti direktno iz tegle, a sokić posrkati sa radošću kao dete. U Lidl ove nedelje je stiglo sve što nam treba da napravimo uspešnu zimnicu što nas je i inspirisalo da zarobimo ove voćkice dok još možemo. Pišite mi jeste li počeli da pripremate zimnicu i imali kompota na vašim policama. 

za 4 tegle od 720ml

  • 16 -20 breskvi
  • 1kg šećera
  • 1,5l vode
  • 2 limuna
  1. Prvo pirpremite sirup. U šerpi pomešajte šećer i vodu pa ih kuvajte na tihoj vatri. Sirup treba da bude malo gušći jer će breskve pustiti sok. 
  2. Birajte zrele breskve jer će biti ukusnije i takođe ljuska će se lakše oljuštiti. Oprane breskve ubacujte u šerpu sa kipućom vodom. Ostavite ih da se kuvaju minut pa ih ubacite u činiju sa ledenom vodom. Uz pomoć palca skidajte ljusku sa breskvi, zatim ih prepolovite i izvadite košticu. Breskve možete seći na kriške ili ih slažite tako isečene na pola. 
  3. Tegle sterilišite u mašini za sudove ili u rerni na 100°C. Na dno svake tegle sipajte malo limunovog soka pa ubacite isečene breskve.
  4. Ukoliko se sirup ohladio vratite ga na vatru dok ne proključa. Prelivajte breskve u tegli vrelim sirupom dok ne napunite tegle. Zavrnite ih čvrsto i okrenite naopako. Tegle pokrijte ćebetom kako bi se sporije hladile. Sutra ih obrnite i poređajte na police špajza. 
  5. Ukoliko želite možete korstiti konzervans prema uputstvu. Nakon  otvaranja čuvajte ih u frižideru i potrošite u roku do nekoliko dana. 
(Visited 553 times, 1 visits today)