Pred vama je kolač koji slavi sezonu breskvica na najlepši način. Započinje sa istopljenim puterom u vrućoj tepsiji u koji se sipa žitka smesa pretežno od mleka i brašna koje sam ja zamenila ovsenim pahuljicama. Preko svega slažemo kriške breskvi natopljenih sopstvenim sokom i aromom cimeta i sve ubacujemo u rernu na veličanstvenih 40 minuta karamelizacije. Ovsene pahuljice će na rubovima postati karamelaste i pomalo hrskave, a u sredini će nabubriti i ponuditi potpuno novu teksturu ovom jednostavnom kolaču. Za to vreme breskve su uronile u testo i oplemenile svaki usek ovog kolača svojom opijajućom aromom leta koju čak ni cimet ne može da sakrije. Kobler služite dok je topao, usuđujem se čak da kažem i dok je vruć jer on obavezno ide uz kuglu sladoleda koja će svaki zalogaj ohladiti taman toliko da se toplo i hladno spoje u nezaboravno iskustvo čula ukusa. Mi smo ovaj put jeli sa sladoledom od čokolade i kokosa iz Lidla i nismo pogrešili. Napravite ovaj jednostavan letnji kolač i javite mi utiske.
- 160g ovsenih pahuljica
- 150g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 375ml mleka
- 1 jaje
- 1 kašičica cimeta
- 1kg breskvi, oljuštenih i iskoštenih
- 1 kašika šećera
- 1 kašićica cimeta
- 125g putera
- Breskve isecite na kriške pa ih stavite u šerpicu sa šećerom i cimetom i kuvajte iznad tihe vatre dok se šećer ne istopi.
- Rernu zagrejte na 180°C.
- U činiji pomešajte ovas, šećer, cimet i so pa dodajte mleko i jaje i sve dobro sjedinite. Smesa će biti tečna ali će ovas tokom pečenja da nabubri.
- Stavite puter u tepsiju i ubacite u rernu pa kada se puter istopi izvadite i sipajte ovsenu smesu preko bez mešanja. Preko toga rasporedite one kuvane breskve i sve vratite u rernu na 40 minuta ili dok se sredina ne ispeče.
- Služite dok je kobler još uvek topao sa sladoledom po izboru. Mi smo jeli sa sladoledom od čokolade i kokosa čiji se ukus savršenom slaže sa aromom breskve, ali i sladoled od vanile je takođe dobar izbor.