Krafini, ljubav između kroasana i mafina su hrana koja zaslužuje vreme za sebe. To znači tišinu, mesto na klupci u parku ili dvorištu, na terasi ili na udobnom kauču. Na stolu pored krafina treba  da se puši kafa ili drugi topao napitak i u tom momentu ništa drugo ne postoji. Od sebe nikad ne očekujem domaće lisnato testo da bih se na ovaj način sladila pa tako uvek koristim sveže lisnato tetso iz Lidla koje je u više navrata odigralo glavnu ulogu u brzim desertima za nenajavljene goste. Sloj testa, sloj šećera i sloj mirisnog cimeta, umotaj, iseci, uvrni, ispeci i udahni miris doma. Nakon toga punimo ih poslastičarskim kremom koji je bogat, svilen i umereno sladak a savršeno pristaje uz hrskavu, lisnatu teksturu krafina. 

krafin

  • 3 pakovanja (3x 125g) svežeg lisnatog testa Chefs Select
  • 50g omekšalog putera Pilos
  • 3 kašike šećera
  • cimet u prahu
  1. Premažite lisnato testo tankim slojem putera pa pospite šećerom i cimetom, zatim urolajte širu stranu u rolat.
  2. Isecite rolat na pola, pa ga prepolovite po dužini. 
  3. Oko prsta obmotajte svaku traku i smestite u podmazan kalup za mafine. Premažite umućeni jajetom i pecite na 200°C dok sredina ne bude pečena. Ukoliko vrh rano porumeni pokrijte folijom.
  4. Kada se malo ohlade uvaljajte ih u šećer sa cimetom ukoliko želite dodatnu teksturu.

poslastičarski krem

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 3.5 kašike brašna
  • 500ml mleka Pilos
  • 50g putera Pilos
  1. U činiji pomešajte žumanca sa šećerom i brašnom pa dodajte oko 1dl mleka i sjedinite.
  2. Ostatak mleka stavite da se kuva, a kada provri skinite sa ringle i polako ulivajte smesu od jaja uz stalno mešanje žicom ili mikserom. Vratite na ringlu i kuvajte uz mešanje dok smesa ne pusti ključ.
  3. Ubacite puter naseckan na kockice, mešajte dok se ne sjednini pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
  4. Punite krafine ohlađenim kremom i služite ih dok su sveži uz šolju tople kafe.
(Visited 180 times, 1 visits today)