Najviše prvomajskih piknika pamtim sa Fantasta. Moji roditelji su iz hedonstičih razloga uvek nosili već spremnu hranu, pa nismo morali da čekamo pred kapijom zdanja dok nam se ne ispeče roštilj. Cilj je bio što duže izležavati se na travi. U kutijama sa hranom bilo je belo meso, seckano na kockice i kratko pečeno da ostane mekano i sočno. Zatim salata od krastavca i paradajza, sveža i savršeno hrskava. I hleb, tek kupljen, isečen na kriške pa nam ni nož nije treba samo viljuške kojima smo bockali hranu direktno iz posuda okruženi velelepnim dvorcem, konjiima i zelenim prostranstvom. Kome se prijede slatko znao je gde je sanduk sa sladoledima. Ostatak vremena bio je rezervisan za prostiranje po zemlji, frizbije, nespretno loptanje, trčkanje u nedogled i sveopšte kuliraje sve do polaska kući. 

Poslednjh godina Prvi maj proslavljamo kod kuće ali sladoled je i dalje omiljena poslastica za tu priliku. Pred vama je torta sa ukusom čokolade, jagode i vanile. Tri sloja savršenog sladoleda iz Lidla koje ste verujem već svi zavoleli. Slojevi kremastog sladoleda naslonjeni su na bogatu čokoladnu koru nalik brauniju. Sve je preliveno gustim čokoladnim  sirupom i savršeno se topi u ustima. Ukoliko ćete ove godine piknik prirediti kod kuće onda je ovo poslastica za vas. Pripremite sloj od sladoleda i koru odvojeno već danas, a u ponedeljak vas čeka samo prelivanje staklaste glazure i sečenje izdašne pračadi svojim prijatejima i porodici. Lep provod želim svima. 

slojevi od sladoleda

  • 1l sladoleda od tamne čokolade Bon Gelati
  • 650ml sladoleda od vanile Bon Gelati
  • 650ml sladoleda sa ukusom jagode Bon Gelati
  1. Kalup prečnika 20cm obložite prijanjajućom folijom tako da stranice prelaze preko stranica kalupa. One će vam kasnije služiti da izvadite sladoled iz kalupa.
  2. Sladoled izvadite iz zamrzivača minimum 15 minuta pre filovanja. Vadite kugle sladoleda od čokolade i zatim ga dobro utisnite na dno kalupa i poravnajte. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
  3. Preko sloja od čokolade nanesite slasoled od vanile, lepo ga poravnajte i vratite u zamrzivač da se malo stegne.
  4. Na kraju rasporedite sladoled od jagode, pokrijte krajevima folije i vratite u zamrzivač na 12h ili duže.

čokoladna kora

  • 2 jaja
  • 75g šećera
  • 100g tamne čokolade
  • 125g putera
  • prstohvat soli
  • 60g brašna
za dekoraciju
  • preliv za sladoled od čokolade Gelatelli
  • korneti Sondey
  1. U jednoj činiji jaja mutite sa šećerom dok ne postanu bleda i penasta.
  2. U vatrostalnoj činiji istopite sitno seckanu čokoladu i puter. Možete topiti iznad pare ili u mikrotalasnoj. Ukoliko se odlučite za mikrostalasnu obavezno mešajte nakon svakog minuta kako se čokolada ne bi pregrejala. Na kraju dodajte prstohvat soli.
  3. Prohlađenu čokoladu dodajte jajima i sjedinite pa ubacite brašno i mešajte dok se ne poveže sa ostalim sastojcima.
  4. Sipajte u kalup 20cm prečnika koji te obložili papirom za pečenje i pecite na 180°C narednih 20-25 minuta. Kora je gotova kada rubovi popucaju ali sredina i dalje ostane mekša.
  5. Ostavite koru da se sasvim ohladi. Kada se ohladi poravnajte koru tako što ćete iseći višak sa gornje strane. Stavite na stalak za posluživanje i imajte na umu da će torta morati nazad u zamrzivač pa birajte tacnu za posluživanje u skladu sa tim.
  6. Preko kore stavite zamrznut sladoled tek kad odlučite da je poslužite. Sloj sa jagodom neka bude u dodiru sa korom.  Poravnajte stranice torte tako da se sladoled lepo spoji sa korom, zatim prelijte vrh torte sa čokoladnim topingom i ukrasite sa dodatnim kuglama sladoleda, šlagom i kornetima. 
  7. Tortu je nabolje služiti i pojesti odmah, ali ako budete vraćali u zamrzivač obavezno izvadite 20 minuta ranije kako bi se lakše sekla. 
(Visited 413 times, 1 visits today)