Na mesec mart i njegovu prevrtljivu prirodu sam odavno odlučila da se ne obazirem. Nema planova i strogih namera jer sve preko noći može da pokvari recimo sneg koji će već sutra da otopi nagla toplota. Mart koristimo da poželimo dobrodišlicu proleću i da posložimo sve želje u red tako da kad to proleće konačno dođe budemo spremni k´o zapete puške. Semenke povrća i jestivog cveća se već neuredno slažu na polici sa knjigama, a zajedno sa Narom učimo nazive istih. U glavu su se ušunjali i planovi za Uskrs. Farbanje jaja i traženje istih po bašti je praktično iza ćoška i to je možda najiščekivaniji događaj nas roditelja. Šta ću sve da kuvam, evo još ne znam, ali znam da ćemo ove praznike dočekati kako dolikuje, sa puno cveća, sunca i ljubavi.
Pošto je Uskrs uvek bio i ostao vreme za porodicu, super je pripremati recepte u čijoj pripremi može da učestvuje cela porodica. Nara i ja smo vam pripremile ovu keks tortu sa maskarponeom, čokoladom i jagodama koja će vas sigurno obradovati. Keks sa čokoladom ostaje mekan i sočan, a kremasti maskarpone i sveže voće ga pretvaraju u predivnu torticu. Nara je izabrala Favorina čokoladne zeke da ubaci u testo, a od ove nedelje u Lidlu su dostupni i razni drugi proizvodi inspirisani Uskrsom koje možete upotrebiti za pripremu ovog recepta. Vaši najmlađi će u tome zasigurno uživati.
sloj od keksa
- 170g putera Pilos
- 150g kristal šećera Castello
- 100g smeđeg šećera Belbake
- 1 jaje
- 1 žumance
- 300g brašna
- prstohvat soli
- 150g Favorina mlečne čokolade
- Pomešajte brašno, so i šećer sa puterom dok ne dobijete smesu nalik mokrom pesku.
- Dodajte jaja, kratko mešajte rukama pa ubacite čokoladu i sjedinite.
- Utisnite smesu u kalup prečnika 20cm i pecite na 180 °C oko 25 minuta. Keks treba da porumeni sa strane, ali u sredini i dalje treba da bude mekan. Ostavite ga da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.
maskarpone krem
- 250g maskarpone krema Milbona
- 50g prah šećera Belbake
- 100ml slatke pavlake Bianca Lieve
+
250g jagoda
- Umutite maskarpone sa šećerom pa sipajte slatku pavlaku i mutite pola minute dok se sastojci ne sjedine, ali da krem ostane mekan i lako maziv.
- Premažite keks sa maskarponeom i poređajte jagode koje ste prethodno isekli na pola. Istopite 30g čokolade i prelijte preko jagoda.