Sedmi je dan karantina. Budimo se svako jutro u doba kada većina već govori dobar dan i žalimo se na bolan vrat i opštu ukočenost. Onda se Nara iskotrlja iz svog džakčeta i mi znamo da ćemo se bez obzira na sve i danas iskreno smejati.  Jutros je zinula od čuda kada je ugledala zrnca svetla kako se prelamaju sa zidova kutije za nakit.  Svako jutro insistrira da stoji priljubljena uz prozor koji gleda na ulicu i da ciči na pešake. Za sobom ostavlja masne otiske svojih šakica na prozorskim staklima i široke osmehe na licima prolaznika. Dok doručkuje propituje nas o svim životinjama koje žive unutar njene omiljene knjige i buni se kada joj ponestane strana. 

Ja sa druge strane nemam veliki apetiti, ali i dalje samo na hranu mislim. Pre neki dan mi se prijeo kesten pire onako hladan sa šlagom, ali takav mi nije bio dovoljno kremast. Onda sam odlučila da ga povežem sa čokoladnim musom. Ispekla sam sočne čokoladne biskvite i poprskala ih rumom pa između njih smestila  mus od kestena i čokolade. Nakon noći provedene u frižideru zalila sam torticu svilenkastim ganašom i tako je nastao moj omiljeni desert sa kestenom. Priznajte da ste zaintrigirani. U Lidlu imate divan kesten pire obogaćen aromom vanile koji je idealan za ovaj recept. Sve ostalo što treba da znate piše na kraju ove strane. 

čokoladni biskvit

  • 5 jaja, belance i žumance odvojeno
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 100ml ulja
  • 30ml ruma
  1. Zagrejte rernu na 180°C. Belanca ulupajte čvrsto pa dodajte postepeno kašiku po kašiku šećera uz neprestano mućenje. Mutite sve dok zrnca šećera ne nestanu, a belanca postanu švrst šam.
  2. Žumanca razmutite viljuškom pa ih sipajte u šam zajedno sa uljem. Lagano ih povežite sa šamom. Onda prosejte brašno, promešajte lagano, pa dodajte prosejan kakao i nastavite da mešate dok ne dobijete homogenu smesu. 
  3. Dva kalupa otprilike 25cm prečnika obložite papirom za pečenje pa u njih rasporedite smesu i pecite oko 15 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ja sam rasporedila smesu na tepsiju od rerne pa sam sekla dva kruga. Tako ćete dobiti tanje kore, ali će vam ostati višak koji svakako možete iskoristiti za neki drugi kolač. Odmah po vađenju iz rerne kore poprskajte  dobro sa rumom pa ih ostavite da se sasvim ohlade.

mus od čokolade i kestena

  • 500g kesten pirea
  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 100g tamne čokolade
  • 125g putera sobne temp.
  • 2dl slatke pavlake
  1. Žumanca mutite 5 minuta sa šećerom. Dodajte seckanu čokoladu pa ih stavite iznad pare i mešajte. Kada se čokolada istopi, počnite da dodajete kocku po kocku putera, pustite da se svaka kocka istopi pre dodavanja sledeće. 
  2. Kada se sav puter istopi skinite posudu sa pare i mutite mikserom dok se smesa ne ohladi pa iz nekoliko puta dodajte pire od kestena. Mutite sve dok ne postane kremasto i ujednačeno.
  3. Umutite slatku pavlaku pa je umešajte u čokoladnu smesu iz nekoliko puta. 
  4. Položite jednu koru na tanjir za posluživanje unutar kalupa ili acetatne folije. Unutar kalupa sipajte mus od kestena i poravnajte pa preko smestite drugu koru. Pokrijte tortu i stavite je na hladno mesto preko noći.

čokoladni ganaš

  • 200g tamne čokolade
  • 2dl slatke pavlake
  • prstohvat soli
  • 25g putera
  1. Zagrejte pavlaku da postane vrela ali da ne provri. Ubacite sitno seckanu čokoladu pa ostavite minut pre nego što promešate. Kada se istopi čokolada dodajte puter i so pa mešajte dok ganaš ne postane gladak i sjajan. 
  2. Ostavite da se malo zgusne pa  ga prelijte preko ohlađene torte koju ste izvadili iz kalupa. Nakon 5 minuta možete služiti tortu.
(Visited 1.141 times, 2 visits today)