Stigla je jesen što znači da đaci sada muku muče sa pismenim radovima na temu „Jesen u mom kraju“. Ja lično bih se redovno zamrsila između reči koje tobože opisuju promene u prirodi. Jednom da čovek napiše kako je lišće žuto i takođe opalo, pa da mu se oprosti. Ali šta da radiš sledeće godine, kad lišće opet požuti i opadne? Rizikuješ da se ponavljaš. Nisam volela, ne. Ali jesen sam sa druge strane obožavala. Onaj prvi dan kad zatreba jakna, kad svetlo postane toplije od vazduha, a sunce ponovo počne da miluje umesto sa prži. I duša se nekako smiri, pa čovek prodiše. Možda je tako sam se rodila po toplom, sunčanom danu, baš kad je grožđe sazrelo, a lišće počelo sa šuškavi. Eto ne može čovek da ne pomene lišće.
Ovih dana, jesen u mom kraju miriše na kišu i pečene paprike, presijava se u svim nijansama žute, ujutro štipa obraze, a popodne ih greje, šušti pod nogama, a najlepše od svega ima ukus toplih čajeva i kremastih kolača. Za sve one koji žele da ponesu najbolji deo leta sa sobom tu su Lidlove #sljubavljudomaće kupine. Savršene, slatke voćkice koje sam ovaj put skuvala sa malo šećera, a zatim ih prelila preko parčeta najkremastijeg kolača. Karpati su tradicionalni poljski kolač koji je u biti jedna džinovska prices krofna. Hrskava korica, svilenkat vanil krem i zanosni preliv od domaćih kupina. Uz to nedostaje samo šolja toplog napitka da potkrepi zasluženu jesenju melanholiju.
kore:
- 2.5dl vode
- 100g putera Pilos
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 125g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 4 jajeta
- U šerpicu sipajte vodu, šećer, so i puter. Na tihoj vatri kuvajte dok se puter ne istopi sasvim.
- Skinite sa ringle i postepeno dodajte prosejano brašno, sodu i prašak za pecivo. Kada ste ubacili svo brašno vratite na ringlu i mešajte varjačom. Kada se testo sasvim odvoji od šerpe i pretvori u loptu znači da je gotovo. Prebacite ga u plastičnu posudu i ostavite da se prohladi.
- Jaja razmutite viljuškom tako da postanu homogena. Dodajte ih postepeno u prohlađeno testo i mešajte varjačom. Na početku će biti grudvičasto i retko, ali vremenom ćete dobiti glatko testo.
- Testo je spremno kada lagano klizi sa varjače. Ukoliko je previše gusto dodajte još jedno žumance.
- Podelite ga u dva pleha prečnika 25cm koje ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta.
- Ispečene kore izvadite iz kalupa i ostavite ih sasvim da se ohlade.
preliv od kupina:
- 500g smrznutih kupina S ljubavlju domaće
- 5 kašika šećera
- 1 puna kašičica gustina
- Kupine i šećer stavite u šerpicu da se kuvaju na tihoj vatri. Kada se šećer sasvim istopi malo pojačajte vatru pa dodajte gustin razmućen u malo vode i mešajte, kada proključa kuvajte još 2 minuta.
- Propasirajte skuvane kupine kroz cediljku kako biste uklonili semenke. Čuvajte preliv u frižideru do služenja.
poslastičarski krem:
- 800ml mleka S ljubavlju domaće
- 10 žumanaca
- 10 ravnih kašika šećera
- 1 vanil šećer
- 7 ravnih kašika brašna
- 200g putera Pilos sobne temperature
- Žumanca, brašno i šećere stavite u činiju. Dodajte postepeno 2dl mleka i mutite polako dok ne dobijete žitku i glatku smesu.
- Ostatak mleka stavite da se kuva. Kada provri kratko ga skinite sa ringle i u tankom mlazu ulivajte smesu od žumanaca i neprestano mešajte žicom. Vratite na tihu vatru i mešajte, kada provri kuvajte još 2 minuta, zatim sipajte u činiju i pokrijte prijanjajućom folijom. Ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
- Ohlađen krem mutite kratko mikserom pa dodajte puter i mutite dok se sastojci ne povežu.
- Položite prvu koru na dno kalupa pa je premažite sa kremom, a zatim preklopite drugom korom. Ohladite minimum 4h ili preko noći.
- Kolač pospite šećerom i prahu, a svako parče služite sa prelivom od kupina.
(Visited 525 times, 1 visits today)