Od kad sam stala na noge pokušavam da uđem u mamine štikle. Sećam se da je u našem hodniku bio jedan strašno ružan orman koji je u sebi čuvao najlepše cipele na svetu. Jedva sam čekala da porastem i da joj maznem sve što ima pa da samostalno hodam ulicom u maminim cipelama. To se nikada nije desilo jer su sasvim neplanirano moja stopala prerasla njena. Za samo jedan centimetar, ali ipak dovoljno da mi sruše snove. I trudila sam se silno kao Pepeljugina zla sestra da se uguram u njih ali bi neki deo mene uvek bolno virio i poručivao mi da odustanem. Nisam sasvim odustala jer i dan danas probam svaki njen novi par i sa uzdahom ispratim prizor svojih sapetih stopala. Na kraju nije tu stvar nikad bila u cipelama, već u tome što su baš njene. Za utehu sam se onda praktično uselila u njen garderober i živela u njemu sve dok se nisam iselila iz porodične kuće. Sa sobom sam ponela samo deo omiljenih haljina i jedan notes sa prepisanim receptima iz njene sveske sa Sarom Kej na naslovnoj strani. Strateški nisam ponela sve, da bih uvek, čak i kad je najveća frka, mogla da je pozovem i tražim joj da mi izdiktira nešto ukusno što smo zajedno jele dok sam ja još uvek mogla da sanjam o odrastanju, a ona kao i uvek bila dovoljno kul da me u tome inspiriše i podrži.
Medovik je kolač koji je moja baka zvala medene kocke. Iako njen recept nije tradicionalana verzija ovog kolača, za nas on to ipak jeste jer je obeležio mnoge važne događaje u porodici. Danas sam napravila maminu verziju babinog recepta. Kore su prhke i mirišu na med, a fil ima neodoljivu i vrlo blagu aromu karamele nastalu od uprženog šećera sa kojim započinje njegova priprema. Kada spojite te slojeve u tortu zaboravite na nju dva cela dana nakon čega će vas dočekati sočnost, blaga slast i ukusi koji se savršeno prepliću. Koristite lep med i izuzetan puter kao što je onaj nemački iz Lidla jer su sastojci isuviše malobrojni da biste ih olako birali.
kore
- 200g meda
- 50g šećera
- 120g putera
- 3 velika jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- oko 600g brašna
fil
- 1.5l mleka
- 400g šećera
- 9 kašika griza
- 250g putera
- 50g šećera u prahu
kore
- U šerpici kuvajte šećer, med i puter dok se puter i šećer sasvim ne rastope. Ostavite da se prohlade.
- Umutite jaja viljuškom da postanu homogena smesa i u tankom mlazu ulivajte ih u smesu od jaja i putera neprestano mešajući.
- U to zatim dodajte po 100g brašna dok ne dobijete testo nalik glini, dovoljno meko da može sa njim da se radi, ali opet da se ne lepi za prste.
- Podelite testo na 10 jednakih delova. To je otprilike 115g po komadu. Zagrjete rernu na 180°C. Stavite isečene komade testa u kese za zamrzivač kako se ne bi sušile. Pripremite 10 papira za pečenje.
- Na papir pospite malo brašna i razvaljajte prvi komad testa u krug prečnika malo jače od 20cm. Zatim uzmite 20cm širok okvir od kalupa za torte pa ga položite na razvučenu koru i isecite višak testa. Prebacite papir sa korom na poleđinu pleha i pecite u rerni 4-5 minuta.
- Dok se jedna kora peče, vi drugu razvijajte oklagijom i tako dok ne dobijete 10 kora. Okrajke kratko premesite, rastanjite na nekoliko milimetara i ispecite. Kada se ohlade izmrvite ih, a te mrvice će vam poslužiti da kasnije ukrasite tortu.
fil
- Stavite šećer u šerpu i pospite ga sa malo vode pa promešajte tako da se sav pokvasi. Onda ga stavite da se kuva iznad srednje tihe vatre i nemojte mešati. Kuvajte sve dok ne dobije istančanu boju karamela.
- Sklonute šerpu sa šećerom sa vatre i u to sipajte mleko. Vratite na ringlu i kuvajte dok se sav šećer ne istopi.
- Kada proključa sipajte griz i kuvajte dok masa ne postane nalik vrelom pudingu. Ohladite sasvim na sobnoj temperaturi.
- Ulupajte kremasto puter sa šećerom u prahu i dodajte mu kašiku po kašiku prohlađenog griza. Mutite dok se sastojci ne sjedine u fil.
sastavljanje torte
- Čim ste napravili fil počnite sa filovanjem. Na tacnu za posluživanje stavite malo fila i na to položite prvu koru. Tako ćete osigurati da vam kora ne beži. Nanestite oko 3 kašike fila i razmažite ih do samih ivica kore.
- Ponovite postupak sa preostalim korama. Premažite tortu sa svih strana sa viškom fila i pospite prethodno pripremljenim mrvicama od medenjaka.
- Tortu ostavite 2 dana na hladno mesto da odmekne. Najbolje u špajz pošto frižider ume jako da stisne puter.
- Služite sa malinama.