Ovih dana garderoba koju posedujem je silno dosadna. Sve je bež, crno i sivo. To je zima u mom ormanu. Iako je i dalje ogroman haos tako da vrata ne mogu ni da zatvorim kako treba, nije mi gušt da ga razgledam kao kad bi u njemu bile sve boje sveta. Ipak za nekoliko nedelja ponovo ću raspakovati leto i pusiti ga da ispuni moje dane pa ko zna možda dobijem motivaciju i da sredim taj orman.
Danas na trpezi jedan recept koji se može reći da je već postao retro, ali kakav je to food blog ako na njemu nema savršenih čokoladnih mafina? Divota kod pripreme mafina je u tome što za veoma kratko vreme od samo nekoliko ključnih sastojaka dobijate punu rernu toplog peciva koje će vam ulepšati jutro, poslepodnevnu čajanku ili večernje posete kuhinji, a sa ovim reeptom i početnici će doživeti trijumf. Ovi mafini imaju dva tajna sastojka koji ih čine tako posebnim. Na prvom mestu je kombinacija najfinije mlečne čokolade #fincarre iz Lidla koja će se topiti unutar mafina u svoj svojoj čokoladnoj divoti. Drugo iznenađenje je tikvica, fino narendana tako da nestane tokom pečenja pa zbog nje svaki zalogaj biva sočan čak i nekoliko dana kasnije. Možete ih nositi u šetnju, na piknik ili se počastiti nakon temeljnog spremanja ormana za letnju sezonu. Kako god odlučite želim vam da uživate.
za 12 mafina
mokri sastojci:
- 280g kristal šećera
- 90g smeđeg šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 3 velika jaja
- 240ml suncokretovog ili kokosovog ulja
suvi sastojci:
- 280g brašna
- 50 tamnog kakaoa
- 1 kašičica soli
- 1 kesica peci praška
- 1 kašičica cimeta
dodatno:
- 350g tikvice sitno narendane
- 200g mlečne čokolade Fin carre
- 150g čokolade sa lešnicima Fin carre
- Pomešajte mokre sastojke uz pomoć žice dok ne nastane žitka smesa.
- Posebno sjedinite suve sastojke. Umešajte suve sastojke sa mokrim iz tri puta uz pomoć špatule bez previše mešanja samo toliko da se sve sjedini.
- Smesi za mafine dodajte tikvice narendane na sitno rende. Dodajte takođe i 100g mlečne čokolade i 150g čokolade sa lešnikom naseckane na sitne kockice i sjedinite.
- Zagrejte rernu na 220°C. Podmažite kalup za mafine ili ga obložite korpicama. Rasporedite smesu u kalup pa pospite preostale kockice čokolade na vrh svakog mafina. Pecite 7 minuta dok vrh ne naraste, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz sredine mafina.
- Služite ih sveže ili ih čuvajte u zavorenoj kutiji kako bi ostali sveži. Ako prežive 2 dana stavite ih u frižider u kom će trajati 7 dana.