Jesu li i vaše mame pravile tople sendviče za večeru? Kriške belog hleba sa tankim slojem margarina, kolutom salame i tufnicama kečapa. Mislim da malo šta miriše tako dobro i tako slatko kao vrela rerna prepuna ovih jednostavnih zalogaja. U našoj kući večera je bila svaki čovek za sebe pa je time bio poseban događaj kada se zajedno okupimo oko ovih mirišljavih sendviča. Jeli smo ih uz šolju čokoladnog mleka i kisele krastavčiće. Mljac!

Kako ispada i  Italijani vole zagrejati meso između dve kriške hleba. Oni to zovu panini, jer umeju sa rečima naročito kad treba nadenuti ime nečemu tako posebnom. Njihovi panini su topli sendviči za odrasle. Oni umesto salame udenu savršene komade šunke koji kada se podgreju postaju baršunasti kao mocarela koja se topi preko njih i razvlači u svoj svojoj mlečnoj divoti. Posebnu aromu bosiljka i belog luka daje umak sa pestom koji neće dominirati ali ćete zbog njega baš kao Italijani početi da mašete rukama skupljenih prstiju kako biste opisali koliko uživate. Između svega toga počiva kriška paradajza koja osvežava svaki zalogaj svojom sočnom strukturom. Uz rukolu i tanjir čorbe ovo postaje savršen i za moje rezone zdrav obrok koji prvo hrska, a onda nestaje na jeziku usled svoje mekoće. Najlepša stvar je što vam je potrebno svega 15 minuta da ga napravite, a sve ove predivne sastojke možete pronaći u Lidlu tako da ne morate da lutate u potrazi za obrokom koji će svaki član vaše porodice obožavati.

umak sa pestom:

  • 2 kašike majoneza
  • 4 kašičice pesto sosa
  • 3 čena belog luka
  • mlevene čili papričice po ukusu

za sendvič:

  • 200g narezane pršute iz Parme
  • 375g Mozzarella sira Lovilio
  • 200g Gauda sira
  • 2 paradajza, narezana na kolutove
  • omekšali puter za mazanje
  • hleb po izboru narezan na deblje kriške
  1. U činijici pomešajte sastojke za umak.
  2. Kriške hleba namažite puterom sa jedne strane. Drugu stranu premažite umakom. Na jednu krišku preko umaka poređajte sledećim redom rendanu gaudu, kolutove mocarele, kolut paradajza, 2-3 šnita pršute, još malo gaude i zatim sve poklopite drugom kriškom tako da strana namazana puterom bude sa spoljne strane.
  3. Zagrejte gril tiganj i pecite sendviče sa obe strane dok ne postanu hrskavi, rumeni, a sir se unutra istopi. Dok se peku pritiskajte ih spatulom ka tiganju kako bi postigli što veću hrskavu površinu.
  4. Služite sendviče dok su topli. 
(Visited 1.366 times, 1 visits today)