Trajfl sa poširanim kruškama
- ½ panetonea sa suvim voćem Favorina
- 200g medenih srca Favorina
- 6 manjih čvrstih krušaka
- 200g šećera
- 500ml vode
- 2 štapića cimeta
- 2 zvezdasta anisa
- 1 narandža isečena na kolutove
- 1 limuna isečen na kolutove
1. U vatrostalnu posudu sipajte šećer i vodu pa mešajte kratko. Kruške oljuštite, izvadite im koštice i poređajte u istoj vatrostalnoj posudi. Preko krušaka stavite cimet, anis i kolutove citrusa pa prekrijte papirom za pečenje i pecite u rerni na 180°C dok kruške ne odmeknu.
2. Kruške izvadite iz sirupa i ostavite ih da se ohlade, a sirup nastavite da kuvate dok se ne redukuje do pola u rerni ili prespite u šerpu za brži rezultat.
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera u prahu
- 100ml ruma
- 250ml slatke pavlake
3. Za zabajone pomešajte žumanca, šećer i rum. Činiju stavite iznad šerpe sa vodom i mutite iznad pare dok krem ne postane gust. Na početku će biti jako bistar, ali nemojte odustati jer će ga toplota i mućenje učvrstiti. Kada se ohladi pomešajte ga spatulom sa ulupanom slatkom pavlakom.
4. Panetone isecite na kockice pa ga poređajte po dnu činije. Preko poređajte kruške pa prelijte sa nekoliko kašika sirupa. Preko kruški poređajte iscepkana medena srca pa ih prelijte sa zabajone kremom, a preko krema stavite još ulupane slatke pavlake ili šam. Ukrasite sa čokoladnim kuglicama i ostavite u frižider preko noći.