Iako je za mnoge od vas zima još daleko, meni se mnogo približila jer njen dolazak znači dolazak i novog člana u našu malu porodicu. Veći deo praznika provešću u porodilištu i u brizi oko tek rođene bebe pa ću zasigurno propustiti aktivno učestvovanje u meni najdražem periodu godine. Zato sam odlučila da već sada, kada je novembar na korak od nas, počnem da razmišljam u tom pravcu i sa vama da delim neke ideje za recepte koji mene svake godine raduju.
Krem za ove profiterole započinje sa mlekom u kom se lagano kuvaju najlepši začini, kora citrusa, zvezdice anisa i štapići cimeta. Čim mleko počne da isparava kuća će vam zamirisati na zimski spokoj, tople napitke i mekane džempere. Sa dodatkom žumanaca dobijamo najsvilenkastiji poslastičarski krem ali aroma ovih začina pretvoriće ga u nešto sasvim nestvarno. Kada budete prelili svaku princezu sa čokoladom tada će se ti ukusi spojiti i imaćete nežne čokoladne zalogaje proizišle ravno iz neke zimske bajke. Ukrašavanje ovih profiterola je svakako najzabavniji deo posla. Sa silnim, mrvicama, dugmićima, ljuspicama, zvezdicama i ostalim đakonijama koje trenutno imate u Lidlu zaista je teško odabrati jedan ukras pa su zato ove moje tako šarene. Obavezno uključite decu jer će njihova nesputana kreativnost zasigurno stvoriti najlepše profiterole, a vi ćete se topiti od njihove radosti. Ja volim da ih pravim tako da bude dovoljne za dva zalogaja i da ih služim poređane u obliku venčića. Vi činite kako je vama volja samo je važno da uživate.
kuvano testo
- 2.5dl mleka ili vode
- 100g putera
- prosthvat soli
- 1 supena kašika šećera
- 250g brašna
- 4 veća jaja
- U šerpu sipajte mleko, puter, so i šećer. Kada se puter istopi i mleko počne da brboće skinite sa vatre i sipajte brašno, pa vratite na vatru i mešajte varjačom dok se ne formira lopta od testa , a na dnu šerpe se stvori film.
- Sklonite testo da se prohladi. Jaja umutite u jednoj činiji onako viljuškom da se žumance i belance povežu. Kada testo postane prijatno toplo na dodir dodajte jaja, ali ne odjednom nego iz 4-5 puta. Možete mutiti testo mikserom. Testo je dobro kada polako klizi sa varjače.
- Na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje istisnite testo za profiterole u veličini koju želite. Pecite na 200°C 25-30 minuta.
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 7 kašike brašna
- 1l mleka Pilos
- kora limuna
- kora narandže
- 2 štapića cimeta
- 3 zezdasta anisa
- 200g putera Pilos
- U činiji pomešajte žumanca sa šećerom i brašnom pa dodajte oko 2dl mleka i sjedinite.
- Ostatak mleka stavite da se kuva zajedno sa korom citrusa, anisom i cimetom, a kada provri skinite sa ringle, izvadite aromatike i polako ulivajte smesu od jaja uz stalno mešanje žicom ili mikserom. Vratite na ringlu i kuvajte uz mešanje dok smesa ne pusti ključ.
- Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, a onda umitite sa puterom sobne temperature.
- Bušnite profiterole sa donje strane i punite ih kremom.
dekoracija
- tamna čokolada
- bela čokolada
- čokoladne mrvice
- kandirana narandža
- listići blanširanog badema
- čokoladni dugmići
- mrvice od badema ili lešnika