Pite sa sezonskim voćem i kremastom kuglom sladoleda su najljubavniji način da odate počast bosim nogama i suncu u kosi. Moja ljubavna afera sa borovnicama traje već godinama i čvrsto nastojim da stvorim jela koja će Naru jednog dana vraćati u detnjstvo sa svakim zalogajem.

Pita sa borovnicama nastaje kada se puter, brašno i žumanca sjedine u prhku koricu, lomljivu na dodir viljuške. Ona u sebi čuva tople bobice borovnice koje smo začinili sa puno limuna i dozvolili da toplota i vreme učine svoje. Za ovaj recet je važno koristii sveže borovnice jer bi smrznute pustile previše tečnosti koja bi naudila krckavosti korice. Za kraj na svako parče stavićemo kuglu omiljenog sladoleda iz Lidla i zaroniti kašikom u čudesni spoj suprotnih aroma i teksura. Sladoled koji se topi, bobice borovnice prepune slatkog soka, krckanje korice pod zubima, toplina putera i svežina limuna uz koji borovnice posebno ožive. Sve to vas čeka u ovom jednostavnom receptu.

kora

  • 500g brašna
  • prstohvat soli
  • 50g šećera
  • 250g hladnog putera 
  • 6 žumanaca
  1. Pomešajte brašno sa solju i šećerom. Dodajte zatim puter isečen na sitne kockice i počnite da ga utrljavate u brašno koristeći samo vrhove prstiju.
  2. Kada dobijete smesu sa sitnim grudvicama dodajte umućena žumanca i sjedinite. Po potrebi ddoajte 1-2 kašike hladne vode pa mesite testo samo dok se suvi delovi ne sjedine u kuglu.
  3. Podelite na dva dela i oba zamotajte u foliju, istanjite u disk i stavite minimum na 1h u frižider.
 
nadev od borovnica
 
  • 500g svežih borovnica
  • 30g skroba
  • kora jednog limuna
  • 100g šećera
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica cimeta (opciono)
 
  1.  Sjedinite sve sastojke u jednoj činiji.
  2. Istanjite jednu koru u krug dovoljno široko da prekrije  tepsiju dimenzija. Ja uvek prhko testo razvlačim između dva papira za pečenje, ali možete koristiti i brašno na radnoj površini uz stalnu rotaciju testa kako se ne bi zalepilo.
  3. Obložite tepsiju sa donjom korom i napunite nadevom. Drugu koru istanjite na isti način pa isecite trakice 1.5cm široke. Napravite ukras kao što je prikazano u videu.
  4. Pecite na 220°C oko 20 minuta, zatim zamotajte rubove u foliju kako ne bi izgoreli i nastavite da pečete na 180°C još 40 minuta.
  5. Pitu je najbolje seći kada se fino ohladi na sobnoj temperaturi i služiti uz kuglu omiljenog sladoleda. 
(Visited 2.177 times, 1 visits today)