Danas vam donosim dva recepta u kojima koristimo sve trikove da bi za malo vremena na stolu imali veoma impresivnu hranu. Arancini su italijanske loptice napravljene od rižota. Punjene su sirom, a zatim prekrivene klasičnim pohom i pržene u dubokom ulju zbog čega rižoto unutar te hrskave korice postaje topao i nežan sa tegljivim sirom koji kao najlepše iznenađenje čeka u sredini. Da biste napravili ovaj recept morate prvo napraviti rižoto što ume da potraje pa je moj savet da koristite poluspremnu varijantu iz #deluxe selekcije Lidlovih proizvoda koji je gotov dok kažeš riža. Nakon toga ostavite ga da se dobro ohladi i arancini će se praktično sami otkotrljati do vaših usta. Umačemo ih u pesto sos ili neki ljuti umak što je moja omiljena kombinacija, ali možete biti kreativni u tom pogledu.
Za desert, jedan od onih recepata koje znam da ćete voleti jer zadovoljava sve kriterijume, kremast je, ukusan, slojevit i gotov za 15 minuta. Tajni sastojak je maskarpone i #deluxe mlečni namaz sa kokosom koji su zaslužni za taj neodoljiv krem. Ja sam ih uparila sa džemom od jagoda i rabarbare i vama savetujem da uradite isto. Recepti vas čekaju ispod objave pa mi javite ako nešto isprobate.
Arancini loptice od riže
- 1 pakovanje Deluxe rižota
- 150g gauda sira
- 2 šolje prezli
- 4 jajeta
- Deluxe pesto sos
- Deluxe ljuti namaz od paprika
- Skuvajte rižu prema uputstvu na pakovanju. Ohladite sasvim, nabolje u frižideru preko noći. Za ovaj recept možete takođe upotrebiti ostatke rižota koji ste sami spremili.
- Pokvasite dlanove pa uzmite kašiku rižota, napravite lopticu, palcem utisnite sredinu, pa u nju stavite kockicu sira zatim opet zamotajte u lopticu.
- U jednom tanjiru umutite jaja, a u drugi stavite prezle. Ubacite loptice rižota prvo u jaja, pa u prezle zatim ponovite još jednom kako biste dobili deblju koricu. Nakon toga možete dlanovima popraviti loptice ukoliko su izgubile lep oblik.
- U tiganju zagrejte 1L ulja do 180°C. Ulje je spremno kad prezle počnu istog momenta da se prže. Pržite loptice dok ne porumene sa svih strana pa ih odložite na ubrus.
- Služite ih dok su tople sa pestom sosom ili ljutim sosom od paprika i uživajte u hrskavoj korici i tegljivom sirom koji vas čeka u sredini.
Kokos parfe sa džemom od jagoda i rabarbare
- 250g maskarpone sira
- 200ml slatke pavlake
- 200g mlečnog namaza sa kokosom Deluxe
- 300g džema od rabarbare i jagoda Deluxe
- 150g piškota Sondey
- oko 2dl melka
- Umutite maskarpone kremasto pa dodajte postepeno slatku pavlaku i sjedinite sa mikserom. Dodajte krem od kokosa i kratko mutite samo da se povežu u fin krem.
- Piškote umočite kratko u mleko pa ih isecite na pola i ređajte na dno čaše za posluživanje.
- Preko sipajte kokos krem, a preko njega punu kašiku džema. Zatim ponovite još jednom taj redosled. Od ove količine sastojaka dobićete 4 porcije u čaši od 2dl.