Kao devojka volela sam da organizujem filmske večeri za svoje prijatelje. Za tu priliku sam neretko pekla picu koja je bila sve samo ne pica ali je bez obzira na to bila prilično popularna. Tek kasnije sam otkrila fokaču i da je moja prva pica bila najviše nalik njoj. Sa ovim sunđerastim testom koje je okupano maslinovim ulje možete biti veoma kreativni i jesti je sa malo soli umočenu u još božanstvenog ulja ili je nadenuti različitim začinima, sirevima i drugim božanstvima  koji će svako filmsko veče pretvoriti u ekstra spešl provod. Ovog puta pripremila sam prolećnu verziju fokače u znaku rukole, špargle i pesto sosa. Zeleno volim te zeleno. Zajedno sa najnežnijom mocarelom i šunkicama iz Španije dobijamo sve što nam treba u jednom zalogaju. Sve namirnice koje ovo skromno jelo dižu na viši nivo su iz Lidlovog #deluxe asortimana i moja su radost velika. 

preliv za fokaču
  • 4 kašike pesto sosa Deluxe
  • 1 kašika senfa sa medom Deluxe
  • 100ml maslinovog ulja Deluxe
 
1. Pomešajte sastojke u činijici i ostavite sa strane. 
 
testo za fokaču
 
  • 500g brašna Castello
  • 2 kesice suvog kvasca Belbake
  • 1 kašika šećera Castello
  • 1 kašičica soli
  • 370ml mlake vode
  • Deluxe maslinovo ulje
  • 100g grilovanih špargli Deluxe
  • 150g šunke, pikantne kobasice i pečenice 
  • 250g bufalo mocarele deluxe
  • 2 šake rukole
  1. Pomešajte mlaku vodu sa šećerom i kvascem. Ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira.
  2. U veću posudu prosejte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini pa u njega sipajte vodu sa nadošlim kvascem. Mešajte varjačom dok testo ne pokupi svo brašno sa dna. Sipajte u to jednu kašiku maslinovog ulja. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu podlogu i mesite ga 5 minuta. Testo će biti izuzetno meko i lepljivo ali to je skroz ok.
  3. Vratite testo u posudu i dobro ga nauljite. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da odmori na sat vremena.
  4. Nakon što se testo udvostručilo premesite ga unutar posude tako što ćete spoljašnji deo da prinesete ka sredini i tako u krug. Videćete kako je sada postalo elastičnije i manje lepljivo. Opet ostavite da odmori narednih sat vremena.
  5. Podmažite tepsiju sa izdašnom količinom maslinovog ulja. Veličina tepsije zavisi od željene debljine fokače. Ja sam pekla u ovalnoj tepsiji dužine oko 30cm.
  6. Nadošlo testo prebacite u izabranu tepsiju i blagim pokretima ga razvucite do oboda zatim ga premažite pesto smesom i ostavite da odmori još 20 minuta.
  7. Dok testo odmara ugrejte rernu na 220°C. Pred pečenje vrhovima prstiju napravite puno malih udubljenja u testu. Poređajte polovinu mocarele, suhomesnato i špargle pa stavite u rernu.
  8. Pecite u rerni 25 minuta. Na vrelu fokaču stavite preostalu mocarelu i svežu rukolu. Najbolje da je pojedete istog dana jer je tad najukusnija. 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Visited 316 times, 1 visits today)