Ovih dana visim sa prozora i vrata zajedno sa lampicama i kojekakvim girlandama čija jedina namena je da unesu sjaj i radost u naš dom. Kuća se prvo mora očistiti pa su razni poslovi došli na red koje sam uspešno zaobilazila mesecima. Nalazim mir i lepotu u pravljenju sklada u prostoru koji delim sa svojom porodicom i čvrsto vrerujem da se na taj način postiže daleko više od čistog doma. Neke od ukrasa sam sama pravila i krajnje uživala dok sam lepila sitne komadiće papira u obliku pahulje dok je u pozadini išao neki pomalo glup, ali krajnje drag praznični film. Na kraju svakog dana svi smo mirisali na novu turu kolača koje ćemo krišom jesti u danima koji nam slede. Pokloni su spakovani i više puta spaseni od Narinih radoznalih ručica i čekaju strpljivo svoje vlasnike u dnu ormana.
Poslednja torta u ovoj godini biće ova mala pijana torta sa višnjama i čokoladom. Moja verzija Švarcvald torte sa mnogo više čokolade i još više likera od višnje. Ako je stavite na sred stola neće vam trebati ništa više od ukrasa, a ni muzika jer će se čuti samo glasno njaaammmm. Nemojte štedeti na sastojcima, naročito kad je čokolada u pitanju, sa čokoladom za kuvanje iz Lidla nećete pogrešiti. Ukoliko za ovaj vikend slavite Božić, želim vam da ga provedete u miru, okruženi ljudima koje volite. Svima ostalima želim lep i sladak vikend.
čokoladni biskvit
- 220g brašna
- 65g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1 kašičica instant kafe
- 2 jajeta
- 120ml ulja
- 120g kiselog mleka
- 180g milerama
- liker od višanja
- U jednoj činiji pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, so i kafu.
- U drugoj činiji umutite mikserom jaja, ulje, kiselo mleko, mileram.
- Dodajte suve sastojke mokrim i mutite dok se ne sjedine.
- Podelite smesu na tri jednaka dela i rasporedite u kalupe prečnika 20cm.
- Pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta.
- Neka kore odmore 5 minuta u plehu pre nego što ih izvadite na tacnu. Premažite ih likerom, pokrijte ih folijom i ostavite da se ohlade.
ganaš
- 150g čokolade za kuvanje
- 150ml slatke pavlake
- prstohvat soli
- Zagrejte pavlaku da postane vrela, ali ne da provri. Ubacite naseckanu čokoladu i so pa mešajte dok se čokolada ne rastopi.
sirup od višanja
- 600g smrznutih višanja
- 7 kašika šećera
- U šerpicu smestite višnje i šećer i pustite da se tope iznad tihe vatre.
- Kada se višnje i šećer sasvim otope i smesa proključa iscedite ih i stavite u tanjir, a sok vratite u šerpicu i kuvajte dok se nastane sirup gustine kao za baklavu.
- Prelijte višnje sirupom i ostavite da se ohlade.
sastavljanje torte
- 500ml slatke pavlake ulupane u šlag
- Na tacnu stavite prvu koru. Premažite je sa ganašom u tankom sloju pa preko smestite nekoliko kašika šlaga i trećinu višanja.
- Preklopite drugom korom i ponovite postupak dok ne potrošite materijal.
- Ohladite tortu minimum 2h pre sečenja.