Ovih dana visim sa prozora i vrata zajedno sa lampicama i kojekakvim girlandama čija jedina namena je da unesu sjaj i radost u naš dom. Kuća se prvo mora očistiti pa su razni poslovi došli na red koje sam uspešno zaobilazila mesecima. Nalazim mir i lepotu u pravljenju sklada u prostoru koji delim sa svojom porodicom i čvrsto vrerujem da se na taj način postiže daleko više od čistog doma. Neke od ukrasa sam sama pravila i krajnje uživala dok sam lepila sitne komadiće papira u obliku pahulje dok je u pozadini išao neki pomalo glup, ali krajnje drag praznični film. Na kraju svakog dana svi smo mirisali na novu turu kolača koje ćemo krišom jesti u danima koji nam slede. Pokloni su spakovani i više puta spaseni od Narinih radoznalih ručica i čekaju strpljivo svoje vlasnike u dnu ormana. 

Poslednja torta u ovoj godini biće ova mala pijana torta sa višnjama i čokoladom. Moja verzija Švarcvald torte sa mnogo više čokolade i još više likera od višnje. Ako je stavite na sred stola neće vam trebati ništa više od ukrasa, a ni muzika jer će se čuti samo glasno njaaammmm. Nemojte štedeti na sastojcima, naročito kad je čokolada u pitanju, sa čokoladom za kuvanje iz Lidla nećete pogrešiti. Ukoliko za ovaj vikend slavite Božić, želim vam da ga provedete u miru, okruženi ljudima koje volite. Svima ostalima želim lep i sladak vikend.

čokoladni biskvit

  • 220g brašna
  • 65g kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica instant kafe
  • 2 jajeta
  • 120ml ulja
  • 120g kiselog mleka
  • 180g milerama
  • liker od višanja
  1. U jednoj činiji pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, so i kafu. 
  2. U drugoj činiji umutite mikserom jaja, ulje, kiselo mleko, mileram.
  3. Dodajte suve sastojke mokrim i mutite dok se ne sjedine.
  4. Podelite smesu na tri jednaka dela i rasporedite u kalupe prečnika 20cm.
  5. Pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta. 
  6. Neka kore odmore 5 minuta u plehu pre nego što ih izvadite na tacnu. Premažite ih likerom, pokrijte ih folijom i ostavite da se ohlade.

ganaš

  • 150g čokolade za kuvanje
  • 150ml slatke pavlake
  • prstohvat soli
  1. Zagrejte pavlaku da postane vrela, ali ne da provri. Ubacite naseckanu čokoladu i so pa mešajte dok se čokolada ne rastopi.

sirup od višanja

  • 600g smrznutih višanja
  • 7 kašika šećera
  1. U šerpicu smestite višnje i šećer i pustite da se tope iznad tihe vatre.
  2. Kada se višnje i šećer sasvim otope i smesa proključa iscedite ih i stavite u tanjir, a sok vratite u šerpicu i kuvajte dok se nastane sirup gustine kao za baklavu.
  3. Prelijte višnje sirupom i ostavite da se ohlade.

sastavljanje torte

  • 500ml slatke pavlake ulupane u šlag
  1. Na tacnu stavite prvu koru. Premažite je sa ganašom u tankom sloju pa preko smestite nekoliko kašika šlaga i trećinu višanja.
  2. Preklopite drugom korom i ponovite postupak dok ne potrošite materijal.
  3. Ohladite tortu minimum 2h pre sečenja.
(Visited 1.113 times, 1 visits today)