Sve se svodi na to maštanje. Od kad sam Andreja upoznala često maštamo zajedno. Koješta, sve lepo i poletno, ostvarivo i ljubavno. Jedno smo izmaštali subotnji rital. Da vodimo Naru u lutkarsko pozorište, a posle u poslastičarnicu na kolače i da uz te slatke zalogaje raspredamo o pogledanoj predstavi. Shvatate naravo da roditelji sa tek rođenom bebom o takvoj vrsti slobode sanjaju sa velikim guštom. Nije ništa manje lepo kad se nakon dve godine takva maštarija ostvari pa imate priliku da vidite svoje dete kako mirno sedi i u čudu gleda u neki novi svet koji čine ljudi po balkonskim ložama, kiša na pozornici, lutke koje pričaju i sve drugo što ona još uvek ne zna i tek treba da zavoli. Kolači su takođe bili sjajni, pojeli smo ih na klupi ispred poslastičarnice, onako iz kutije svako sa svojom viljuškom u ruci. Za našu malu porodicu to je subota koja zaslužuje da se pesme pišu o njoj.
Nakon jutra provedenog u pozorištu i šetnji, velika su očekivanja od obroka koji treba na to da se nadoveže. Tanjir kremaste, mirisne i okrepljujuće čorbe od bundeve ne može da razočara. Mi je svi jedemo sa prepečenim hlebom, uvek iz Lidlove pekare. Nara voli da peca parčiće po tanjiru, a Andrejka i ja umačemo i uživamo u hrkavom momentu koji dolazi posle svilene čorbice. Bundeve su veliki dar prirode koja sa malo cimeta postaje savršen desert, a sa pečenim belim lukom najzanosniji jesenji obrok. Toliko je jednostavno.
- 1 srednja muskat bundeva
- 1 glavica belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 3 štapića celera lišćara
- nekoliko listića celera sitno seckanih
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kocka goveđe supe
- 1-2 kašike grčkog jogurta
- mediteranski hleb iz Lidlove pekare
- maslinovo ulje
- Bundevu isecite na pola po dužini pa je premažite uljem i stavite na pleh. Na parče papira za pečenje stavite glavicu belog luka kojem ste prethodno isekli onaj tvrdi deo iz kog izlazi koren. Prelijte ga maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dobro umotajte u papir za pečenje pa ga smestite pored bundeve. Pecite ih zajedno na 180°C dok ne omekšaju sasvim.
- U šerpu sipajte malo maslinovog ulja pa dodajte tanko seckan luk, posolite blago, promešajte i poklopite. Ostavite da se krčka iznad najtiše vatre kako bi se luk „oznojio“, odnosno kako bi pustio svoje sokove koji će pomoći karamelizaciji.
- Kada luk sasvim odmekne tako da možete da ga presečete varjačom, dodajte seckan beli luk, celer i dimljenu papriku. Nastavite da dinstate tako uz povremeno mešanje još nekih 7 minuta.
- Sada dodajte pečenu bundevu koju ćete sa lakoćom odvojiti kašikom od ljuske. Ubacite i beli luk koji je dovoljno da istisnete iz opne i naposletku sve dobro promešajte.
- Sipajte 1l vode i kocku supe pa krčkajte 5 minuta nakon što voda provri zatim izblendirajte ručnim blenderom. Nakon toga dodajte grčki jogurt i ja uvek dodam još vode kako bih dobila finu kremastu teksturu čorbe.
- Hleb isecite na deblje kriške i prepecite ga u tiganju na malo maslinovog ulja. Blago poslite i služite uz čorbicu kao savršen hrskavi dodatak.