Pokisle smo kao miševi, Nara i ja. Istina je da nam je obema dosadilo da izmišljamo zabavu u kući, njoj da premešta činijicu sa semenkama nara sa stola do kreveta i nazad, a meni da iste te semenke skupljam kada joj poduhvat ne pođe za rukom.
I tako smo, kada smo se našle na ulici obe pravile da ne primećujemo kišu. Ona je slala poljupce svim ljudima sa kojima smo se mimoilazile, od kojih većina to nije primetila jer su zavukli glave u okovratnik kao kornjače da bi se tobože zaštitili od kiše. Ubrala je prvi put biljku voli me-ne voli me, pa sam joj obećala da ću je čim bude pronašla simpatiju naučiti njene skrivene moći. Kada smo se vratile u kuću sve je postalo malo lakše. Ona se vratila svom voljenom naru, a ja sam skuvala čaj i otvorila kutiju u koju sam sakrila ove keksiće sa makom i kremom od limuna.
Zalogaj ovog keksa topi se u ustima bez vaše pomoći. Kombinacija ukusa nepogrešivo podseća na baklavu sa makom natopljenu citrusnim sirupom. Svi ljubitelji maka će zapamtiti ovaj recept ako ga isprobaju i onda će zauvek imati ideju za najlepši prolećni keks. Mak obavezno kupujem u Lidlu jer je uvek svež, bez aditiva, bez šećera i one gorčine koja ume da upropasti recept. Ovaj keks je dosta jednostavan za pripremu a kada ga jendom napravite zasigurno ćete mu se vraćati.
keks sa makom
- 200g brašna Castello
- 50g maka Belbake
- 150g šećera Castello
- 125g putera Pilos
- 3 žumanceta
- prstohvat soli
- U činiji pomešajte brašno, mak, šećer i kockice putera. Utrljavajte sastojke vrhovima prstiju dok ne dobijete kuglice ne veće od zrna graška.
- Dodajte žumanca i sjedinite sastojke. Istresite testo na radnu ploču i mesite, zapravo više ga pritiskajte s spolja ka sredini dok se svi delovi ne zalepe i formiraju loptu. Umotajte u foliju i ohladite 1h u frižideru.
- Istanjite testo između dva papira za pečenje na nekoliko milimetara debljine i vadite keks kalupom po želji.
- Pecite na 180°C oko 8-10 minuta, izvadite kada rubovi blago porumene.krem od limuna2 limuna, sok i kora100g šećera50g putera2 jajeta1. Kuvajte na pari sve sastojke osim jaja. Kada se puter i šećer istope, skinite posudu sa pare i dodajte umućena jaja (kao za kajganu) u tankom mlazu. Mešajte žicom i vratite na paru. Kuvajte mešajući oko 10 minuta ili dok krem ne postane gustine vrelog pudinga.2. Ostavite krem pokriven folijom da se ohladi pre filovanja.3. Keks će biti najukusniji ukoliko odstoji na hladnom mestu preko noći. Nakon toga ga pospite šećerom u prahu i uživajte.
(Visited 599 times, 1 visits today)