Kapkejks su mi oduvek delovali naprosto kao kolač koji biste jeli da se nalazite u crtaću dok u drugoj ruci držite onu džinovsku lizalicu okruglu kao glava. Onda sam zamišljala svoju pekaru u kojoj bi obavezno u prvom redu bilo mnoštvo najrazličitijih kapkejka koje bih jela kad god mi se ćefne. Da biste uzeli zalogaj ovog kolača morate prvo da razgrnete karnerić od korpice u kojoj su pečeni, a onda zatim jako da zinete kako biste obuhvatili kremasti fil i sočan biskvit u jednom cugu. Nakon toga vas čekaju puna usta čistog užitka zbog kojeg ćete verovatno morati da zažmurite jer će u tom trenutku postojati samo taj zalogaj.
Uskrs me uvek inspiriše da napravim turu kapkejka. Ove godine na stolu će biti ovi sa biskvitom od šargarepe i oraha, punjeni čokoladnom pralinom u obliku jajeta koja će biti toliko ljubazna da se istopi tokom pečenja i ceo zalogaj da učini još posebnijim. Na vrhu je veoma jednostavan krem, savršene teksture za nanošenje koji uvek pravim po receptu @anasbakingchronicals , ovaj put aromatizovan korom limuna ali sa njim možete stvarati razne druge ukuse. Na kraju sam ih ukrasila čokoladicama koje u Lidlu možete pronaći u raznim motivima Uskrsa. Ako napravite ovaj kolač imaćete ujedno i dekoraciju na stolu, a znate dobro da će ih deca obožavati. Možda jedino da šargarepa ostane naša mala tajna.
- 2 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 šolja griza
- 1 šolja brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 supena kašika cimeta
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja mleka
- 150g sitno rendane šargarepe
- 75g oraha, seckanih i tostiranih
- 12 čokoladnih pralina u obliku jajeta Favorina
- Jaja mutite sa šećerom 5 minuta. Dodajte zatim brašno, griz, cimet i prašak za pecivo pa mutite da se sjedine.
- Nakon toga sipajte ulje, pa mleko i mutite sve dok ne dobijete glatku smesu.
- Na kraju ubacite rendanu šargarepu i orahe pa ih umešajte u smesu uz pomoć špatule. Kalup za mafine obložite korpicama pa u njih rasporedite smesu za kolač. Unutar svakog stavite po jedno čokoladno jaje.
- Pecite oko 10 minuta na 220°C. Kada fino narastu smanjite temperaturu na 180°C i nastavite da pečete još 25 minuta ili dok sredina kolača ne bude pečena. Zabodite čačkalicu, pa ako izađe čista kolač je pečen. Ostavite ga pokrivenog u kalupu da se sasvim ohladi.
krem:
- 35g brašna
- 160g šećera
- prstohvat soli
- 280ml mleka
- 250g putera, sobne temperature
- kora jednog limuna
- Pomešajte brašno i šećer sa malo mleka dok ne postanu glatki.
- Ostatak mleka zagrejte u šerpici, a kada mleko proključa sklonite ga sa ringle i u tankom mlazu ulijte smesu od griza mešajući žicom.
- Vratite na vatru i kuvajte uz mešanje dok puding ne proključa. Ostavite ga čvrsto pokrivenog da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- Puter penasto umutite sa korom limuna pa mu dodajte postepeno kašiku po kašiku ohlađenog pudinga.
- Krem nanesite špric kesom sa nastavkom po izboru na vrh kolača pa ih ukrasite sa čokoladnim pralinama i sitno seckanim orasima.