Šaputanje na jastuku zamenilo je prinudno šaputanje. Kada se beba uspava svetla se gase i pidžame se navlače u vreme kada smo pa eto do juče tek navlačili manje udobnu odeću i puštali da nas noge nose duboko u noć u pravcu neke galame. I dok tako ušuškani ležimo već oko osmice i čudimo se kako je moguće da nam to zapravo prija, bacamo jedno oko kao periskop preko ogradice kreveca kako dete ne bi videlo nas, čisto da proverimo spava ili nam sprema tulum u zlo doba. Onda se nameračimo da pustimo onu seriju što smo još onomad smislili da pogledamo, ali naše oči imaju druge planove. Sa svakim treptajem čačkalice mačka Toma dobijaju sve više smisla. Onda jedno oko zatvorimo jer i sa jednim se može gledati. Ubrzo potom nastupi aktivno gledanje iznutra i to biva poslednje čega se sećamo. Budi nas zvuk bez kojeg sad jutro ne možemo da zamislimo, gugutanje naše mile kćeri koja je spremna za novi dan. A kad se setim ne tako davno bila je u mom stomaku dok smo njen tata i ja gazili po polju uljane repice i pravili uspomene na jedno proleće i jedan kolač.
Recept za šampitu sa limunom sam vam ostala dužna, ali eto konačno je tu. Prhko testo kao podloga dostojna svog imena, svileni krem od limuna i brda šama. Za uspešan šam nije potrebno mnogo, a prva i najvažnija stavr je da jaja budu sobne temperature. U Lidlu možete pronaći baš takva, zbog čega priprema ovog kolača može biti spontana i lagana. Srećno proleće svima!
podloga od prhkog testa:
- 250g brašna
- 125g putera, sobne temperature
- prstohvat soli
- 100g šećera u prahu
- 3 žumanca
- 1 kašičica kore limuna
fil od limuna:
- 6 žumanaca
- 3 kašike brašna
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 225g šećera
- 360ml vode
- sok 3 limuna
- 1 kašika narendane kore limuna
šam:
- 7 belanaca
- 650g kristal šećera
- 2dl vode
podloga
- U činiju sipajte brašno, napravite udubljenje pa dodajte puter naseckan na kockice, so, šećere, koru limuna. Trljajte prstima dok ne dobijete smesu nalik mokrom pesku. Zatim dodajte žumanca i kašiku hladne vode. Sjedinite viljuškom dok brašno ne pokupi vlagu. Zatim istresite na podlogu i pritiskajte testo bez previše mešenja dok se ne formira kugla. Rastanjite je u disk, zamotajte u foliju i stavite u friz na 30 minuta ili preko noći.
- Zagrejte rernu na 200°C. Rastanjite testo dovoljno da prekrije kalup u kom će se peći. Nema potrebe podmazivati kalup jer je testo dovoljno masno. Utisnite stranice i isecite višak testa. Izbockajte dno viljuškom i stavite ga u zamrzivač dok se rerna ne ugreje.
- Zgužvajte papir za pečenje pa njime prekrijte testo. Preko toga sipajte pirinač, pasulj ili kuhinjske kuglice za pečenje. Važno je da tegići popune ceo kalup do gore kako bi testo imalo potporu dok se peče.
- Pecite ga 20 minuta sa tegićima, zatim otkrijte koru i pecite je tako dok dno ne porumeni. Otprilike još 5-7 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi pre vađenja iz kalupa.
fil od limuna
- U šerpu sipajte brašno, skrob i šećer. Ulivajte vodu kašiku po kašiku uz mešanje metlicom dok ne potrošite svu vodu i dobijete glatku mešavinu.
- Stavite šerpu na tihu vatru i kuvajte uz mešanje dok smesa ne proključa.
- Razmutite žumanca viljuškom, zatim im dodajte malo vrele smese od brašna i promešajte. Dodajte žumanca u šerpu i nastavite da kuvate još 3 minuta i dalje mešajući.
- Ulijte i limun sa korom, kuvajte uz mešanje dok ne proključa.
- Prekrijte streč folijom i prohladite malo zatim nafiljute ohlađenu podlogu.
šam
- Skuvajte šećer sa vodom dok ne formira čvrstu kuglicu momenta kad dodirne hladnu površinu.
- Ulivajte ušpinovan šećer u ulupana belanca uz mućenje. Mutite sve dok se dno posude ne ohladi do sobne temperature.
- Nanesite šam preko fila od limuna i spalite ga kuhinjskim brenerom ili ubacite tart u rernu na 180°C dok šam ne porumeni.