Jedna od pogodnosti starenja je ta što usput čovek pokupi razne ljubavi za koje uvek zna da će ga obradovati i ispuniti toplinom kada mu topline zafali. Mafine sam odlučila da volim i pre nego što sam ih probala jer mi je njihov debeljuškast izgled i to što uvek dolaze u društvu drugih mafina predstavljalo otelovljenje savršenstva. I dalje negde imam sliku sebe u Holandiji kako grizem najveći mafin na svetu, a sreća mi izbija iz očiju i osmeha punog čokolade. Tamo su pekare kao u crtaćima, sa izlozima ponosno isturenim naulicu, a u svakom izlogu skoro od patosa pa sve dokle pogled u visinu doseže ređaju se zlatne i rumene đakonije. Dok stojite naspram izloga imate utisak kao da ste se približili Suncu koje vas miluje i doziva. Za cenu pitate, pa se ujedete za usnu jer nikada niste ni sanjali da ćete toliko novaca dati za pekarske radosti i zato birate nepristojno dugo između banana mafina, čokolade i narandže ili jabuke sa cimetom, onih mafina sa trostrukom čokoladom, mafina sa grožđicama ili onih džinovskih keksa što imaju tufne od lešnika i mogu da ti sakriju celo lice. Uz to ide puna šolja tople kafe, sa dosta mleka, ali bez šećera da ne bi kvarila slast peciva. Na kraju jedete ih ispred izloga sa nostalgičnim razglednicama uvijeni u ciklamasti šal ili pored neke peći u društvu drugih nasmejanih lica i svaki zalogaj zalivate gutljajem tople kafe i pitate se čime ste zaslužili takvo savršenstvo. 

Oduvek sam želela sebi da priuštim izlog pun mafina i to baš ovakvih kakve vidite ovde, sa čupavim vrhom, velike kao šaka i mirisne kao pekare u Amsterdamu. Banane i istopljen puter čine sočnu sredinu, a ovsene pahuljice iz Lidla, fine i mekane, zajedno sa malo brašna, putera i šećera čine prhki poklopac koji ujedno čuva mafine od isušivanja i čini ih ultra zabavnim za ručkanje. Mislim da nam u kišnim danima svima treba doza sreće, a ovo moj recept za sreću. Pridružite mi se. 🙂

mrvice sa ovsem

  • 85g brašna Castello
  • 25g ovsenih pahuljica
  • 55g šećera Castello
  • 1 kašičica cimeta
  • 60g hladnog putera Pilos nasečenog na kockice

banana mafini

  • 3 banane
  • 135g šećera Castello
  • 1 veće jaje
  • 85g istopljenog putera Pilos
  • 2 kašike mleka
  • 190g brašna Castello
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 muskatnog oraha
  • 1 peci prah
  • 200g mlečne čokolade
  1. Pomešajte brašno, ovas, šećer i cimet u činiji, zatim dodajte puter i prstima utrljajte suve sastojke sa puterom dok se ne povežu u mrvice.
  2. U činiji izgnječite banane, zatim dodajte jaje, istopljen puter, šećer i mleko pa mutite nekoliko minuta.
  3. U činiju sa mokrim sastojcima prosejte brašno, cimet, muskatni orah i peci prah. Mešajte spatulom samo dok se ne povežu sastojci.
  4. Čokoladu krupno naseckajte i dodajte smesi za mafine. Obložite kalup za 12 mafina sa papirnim korpicama i rasporedite testo ravnomerno.
  5. Na kraju rasporedite mrvice od ovsa po vrhovima mafina i lagano ih utisnite u testo kako bi ostali zalepljeni nakon pečenja.
  6. Pecite mafine na 220°C 7 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i nastavite pečenje još 25-30 minuta.
  7. Služite ih tople sa kafom ili čajem, a preostale čuvajte u dobro zatvorenoj posudi. 
(Visited 307 times, 1 visits today)