Prvi dan na moru, moj dragi i ja slabo mrdamo. Voda je nekako hladna, mi smo isuviše beli, a glava iščekuje trzaje svakodnevnice da se pojave iza svakog ugla. Najbolji način da svoj um i telo osvestimo o tome da smo na odmoru, je da smestimo naše umorne guze na stolice prvog restorančića u kom zamiriše hrana. Poslednju put sezonu odmora otvorili smo u Grčkoj, u jednoj od onih taverni što svoje stolice drže odmah uz obalu. Sve do tog trenutka bili smo smoreni i kao neki zombiji koji ne znaju kako da iskuliraju na plaži. Onda smo na tim tirkiznim stolicama, sa pogledom na morsko plavetnilo i ono neko ostrvce što je krcato borovima, prvi put probali kleftiko. To je bilo jelo koje svaka isrpljena duša ište. Komadi jagnjetine koja se topila u ustima pikanta i bogata biljnim aromama grčkih ostrva, krompiri koji su upili sve predivne sokove iz mesa i marinade, a kao veliko iznenađenje paprika sa fetom koja se predala toploti i pretvorila u nežnost. Zalivali smo svaki zalogaj gutljajima domaćeg vina i prvi put na tom putovanju naši osmesi su odjeknuli kroz okice koje su počele da se pune novom životnom energijom. Kod petog zalogaja glava je stigla telo i mi smo konačno bili na odmoru, cerekali se i cmakali kao tinejdžeri.
Razume da sam još tog momenta donela odluku da će se kleftiko odomaćiti i u našoj kuhinji, ipak nije toliko jednostavno okupiti sve ključne sastojke na jednom mestu. Ove nedelje na svu moju radost u ovim kišnim junskim danima u Lidlu se Grčka pojavila u svom najboljem ruhu i bilo je sasvim logčno da će se kleftiko naći na našem meniju. Ključne namirnice su sveža jagnjetina, feta od kozijeg i ovčijeg mleka, beli luk i crveni krompiri. U ovo jelo ide cela baštica začinskog bilja, a povrće i sir su tu kao prilog, ali i kao začin. Najlepše od svega je to što vam je za ovakvu gozbu potrebno svega 10 minuta za pripremu sastojaka, a onda samo pustite rernu da obavi teži deo posla. Zato je kleftiko idealno jelo za vikend avanture, naročito ako očekujete drage goste.
2-2,5 kg svežeg jagnjećeg mesa
marinada:
- 6 čenova belog luka
- 3-4 kašičice sušenog origana
- 2-3 grančice ruzmarina
- 1 limun kora i sok
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica cimeta
baza:
- 1kg mladog crvenog krompira
- 2 šargarepe
- 1 crvena babura
- 1 ljubičasti luk
- 1 veći paradajz
- 1 teglica feferona punjenih sirom
- 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
- 2,5dl suvog belog vina
- 2,5dl vode
- 150g originalnog feta sira (od ovčijeg i kozijeg mleka)
grčka salata:
- 250g čeri paradajza
- 1/2 glavice ljubičastog luka
- 1 krastavac
- kalamata masline
- svež bosiljak
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- biber
- 100g originalnog feta sira
jogurt sa mentom:
- 300ml jogurta grčkog tipa
- 4-5 listića mente
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
- Smestite sve suve sastojke za marinadu u avan ili na dasku pa ih usitnite tučkom ili nožem dok se ne pretvore u pastu. Dodajte ulje i sjedinite. Jagnjetinu izbockajte vrhom noža pa joj dobro utrljajte marinadu, zatim je zalijte sokom od limuna i ostavite sa strane 30 minuta ili u frižider preko noći (poželjno).
- Rernu zagrejte na 180°C. Ukoliko je meso bili celu noć u frižideru izvadite ga 1h ranije da se zagreje do sobne temperature.
- Tučani lonac ili drugu dublju vatrostalnu posudu, poželjno sa poklopcem, obložite papirom za pečenje. Na dno posude smestite očišćen krompir, šargarepu, papriku, paradajz, punjene feferone i luk isečene na krupnije komade. Blago ih začinite pa preko njih smestite jagnjetinu.
- Ulijte vino i vodu pa je pokrijte još jednim slojem papira za pečenje i dobro je ušuškajte, a zatim poklopite i smestite posudu u zagrejanu pećnicu.
- Jagnjetina treba da se peče sve dok meso ne počne da se raspada sa kosti. Vreme pečenje zavisi od komada mesa i njegove veličine. Za but je meni vreme pečenja bilo 5h. Pred sam kraj pečenja ubacite fetu naseckanu na kockice.
- Tokom pečenja na svakih sat vremena proveravajte meso i dolivajte tečnost ukoliko je potrebno.
- Dok se meso peče pripremite salatu tako što ćete naseći povrće, izdrobiti fetu i preliti sve maslinovim uljem i limunom. Pre serviranja naseckajte sitno svež bosiljak i pobacajte preko salate.
- Jogurtu dodajte sitno seckanu mentu i sok od limuna pa promešajte. Ovaj umak možete napraviti i nekoliko sati, čak i dan ranije, a sa vremenom će ukus biti intenzivniji i lepši.
- Služite jagnjetinu dok je topla, sa krompirom i ostalim povrćem iz lonca, svežom grčkom salatom i nekoliko kašičica aromatičnog jogurta preko mesa.