Prvi dan na moru, moj dragi i ja slabo mrdamo. Voda je nekako hladna, mi smo isuviše beli, a glava iščekuje trzaje svakodnevnice da se pojave iza svakog ugla. Najbolji način da svoj um i telo osvestimo o tome da smo na odmoru, je da smestimo naše umorne guze na stolice prvog restorančića u kom zamiriše hrana. Poslednju put sezonu odmora otvorili smo u Grčkoj, u jednoj od onih taverni što svoje stolice drže odmah uz obalu. Sve do tog trenutka bili smo smoreni i kao neki zombiji koji ne znaju kako da iskuliraju na plaži. Onda smo na tim tirkiznim stolicama, sa pogledom na morsko plavetnilo i ono neko ostrvce što je krcato borovima, prvi put probali kleftiko. To je bilo jelo koje svaka isrpljena duša ište. Komadi jagnjetine koja se topila u ustima pikanta i bogata biljnim aromama grčkih ostrva, krompiri koji su upili sve predivne sokove iz mesa i marinade, a kao veliko iznenađenje paprika sa fetom koja se predala toploti i pretvorila u nežnost. Zalivali smo svaki zalogaj gutljajima domaćeg vina i prvi put na tom putovanju naši osmesi su odjeknuli kroz okice koje su počele da se pune novom životnom energijom. Kod petog zalogaja glava je stigla telo i mi smo konačno bili na odmoru, cerekali se i cmakali kao tinejdžeri.

Razume da sam još tog momenta donela odluku da će se kleftiko odomaćiti i u našoj kuhinji, ipak nije toliko jednostavno okupiti sve ključne sastojke na jednom mestu. Ove nedelje na svu moju radost u ovim kišnim junskim danima u Lidlu se Grčka pojavila u svom najboljem ruhu i bilo je sasvim logčno da će se kleftiko naći na našem meniju. Ključne namirnice su sveža jagnjetina, feta od kozijeg i ovčijeg mleka, beli luk i crveni krompiri. U ovo jelo ide cela baštica začinskog bilja, a povrće i sir su tu kao prilog, ali i kao začin. Najlepše od svega je to što vam je za ovakvu gozbu potrebno svega 10 minuta za pripremu sastojaka, a onda samo pustite rernu da obavi teži deo posla. Zato je kleftiko idealno jelo za vikend avanture, naročito ako očekujete drage goste. 

2-2,5 kg svežeg jagnjećeg mesa

marinada:

  • 6 čenova belog luka
  • 3-4 kašičice sušenog origana
  • 2-3 grančice ruzmarina
  • 1 limun kora i sok
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica cimeta

baza:

  • 1kg mladog crvenog krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena babura
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 veći paradajz
  • 1 teglica feferona punjenih sirom
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 2,5dl suvog belog vina
  • 2,5dl vode
  • 150g originalnog feta sira (od ovčijeg i kozijeg mleka)

grčka salata:

  • 250g čeri paradajza
  • 1/2 glavice ljubičastog luka
  • 1 krastavac
  • kalamata masline
  • svež bosiljak
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • biber
  • 100g originalnog feta sira

 jogurt sa mentom:

  • 300ml jogurta grčkog tipa
  • 4-5 listića mente
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

  1. Smestite sve suve sastojke za marinadu u avan ili na dasku pa ih usitnite tučkom ili nožem dok se ne pretvore u pastu. Dodajte ulje i sjedinite. Jagnjetinu izbockajte vrhom noža pa joj dobro utrljajte marinadu, zatim je zalijte sokom od limuna i ostavite sa strane 30 minuta ili u frižider preko noći (poželjno).
  2. Rernu zagrejte na 180°C. Ukoliko je meso bili celu noć u frižideru izvadite ga 1h ranije da se zagreje do sobne temperature.
  3. Tučani lonac ili drugu dublju vatrostalnu posudu, poželjno sa poklopcem, obložite papirom za pečenje. Na dno posude smestite očišćen krompir, šargarepu, papriku, paradajz, punjene feferone i luk isečene na krupnije komade. Blago ih začinite pa preko njih smestite jagnjetinu. 
  4. Ulijte vino i vodu pa je pokrijte još jednim slojem papira za pečenje i dobro je ušuškajte, a zatim poklopite i smestite posudu u zagrejanu pećnicu.
  5. Jagnjetina treba da se peče sve dok meso ne počne da se raspada sa kosti. Vreme pečenje zavisi od komada mesa i njegove veličine. Za but je meni vreme pečenja bilo 5h. Pred sam kraj pečenja ubacite fetu naseckanu na kockice.
  6. Tokom pečenja na svakih sat vremena proveravajte meso i dolivajte tečnost ukoliko je potrebno.
  7. Dok se meso peče pripremite salatu tako što ćete naseći povrće, izdrobiti fetu i preliti sve maslinovim uljem i limunom. Pre serviranja naseckajte sitno svež bosiljak i pobacajte preko salate.
  8. Jogurtu dodajte sitno seckanu mentu i sok od limuna pa promešajte. Ovaj umak možete napraviti i nekoliko sati, čak i dan ranije, a sa vremenom će ukus biti intenzivniji i lepši.
  9. Služite jagnjetinu dok je topla, sa krompirom i ostalim povrćem iz lonca, svežom grčkom salatom i nekoliko kašičica aromatičnog jogurta preko mesa. 
(Visited 2.101 times, 1 visits today)