Bili smo u Parizu. Čini se toliko davno da se više i ne sećam. Natrčali smo se kao prosti, vukli noge po asfaltu i puštali oči da idu ispred pa gde stignu jer noge više nisu mogle.

Najbolje od Pariza, sreća poneli smo kući da uživamo na miru bez trke i panike. Pun kofer sireva. Svaki moj ulazak u pariske prodavnice bio je propraćen zabrinutim izrazom lica jer neko ima stinky feet, a onda kada mi Aki kaže pokaže da zapravo stojimo iznad gomiletine sireva zabrinutost bi istog trena zamenilo oduševljenje. 

Neke smo podelili,a neke baš i nismo. U francuskim sirevima može se uživati na više načina. Čaša vina i šaka svežeg ili sušenog voća je dobra ideja za dobar deo sireva koje sam imala priliku da probam. Međutim, može se tu uraditi i malo više. Lisnato testo kao hrskava podloga, voće kao balans kiseline i slatkoće i začini zajedno sa sirevima je verovatno najbolji način da ispoštujete njihovu božansku prirodu. 

Sreća pa ne moramo da idemo u Francusku da bismo jeli kao Francuzi. Dovoljno je da vrcnemo do Lidla i zgrabimo sireve iz nihove izdašne ponude.  Ja sam odabrala camembert (kamember), brie (bri) i meki koziji sir, a ovde vam nudim recepte za kombinacije ukusa koje su mi najdraže. Svako ima svoj favorit, a na okupljanjima ako poslužite ova tri tarta osećaćete se obožavano baš kao što Francuzi vole svoje sireve.

 

Tart sa Brie sirom i breskvama

  • pakovanje spremnog lisnatog testa Chefs Select
  • 1 konzerva kompota od breskve
  • 100g Brie sira
  • grančica majčine dušice
  • 50g listića badema
  1. Isecite lisnato testo u krug prečnika 25cm.
  2. Brie isecite na listiće pa ga poređajte po sredini testa ali ostavite marginu od 4cm.
  3. Breskve možete iseći ili ih kao polovine poređati preko sira. 
  4. Preostalim testom preklopite breskve na rubovima. Premažite rubove umućenim jajetom i pospite listiće badema svuda okolo. Listiće majčine dušice pospite po samim breskvama.
  5. Pre pečenje ostavite pripremljen tart na 20-30 minuta u frižideru ili zamrzivaču.
  6. Pecite na 200°C nekih 20 minuta dok ne postane rumeno.

Tart sa višnjama, biberom i camembert sirom

  • pakovanje spremnog lisnatog testa Chefs Select
  • 300g smrznutih višanja 
  • 1dl crnog vina
  • 3 kašike kristal šećera
  • 1-2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1 kašika skroba
  • kolut Camembert sira
  1. Višnje ubacite u šerpicu sa šećerom, vinom i biberom. Kuvajte dok ne počnu da ključaju.
  2. Skrob razmutite sa malo vode pa ga dodajte višnjama i mešajte. Kuvajte tako još 5 minuta i skinite sa vatre pa pustite da se sasvim ohladi.
  3. Lisnato testo isecite u krug prečnika 25cm pa sredinu premažite 1/2 sosa od višanja. Ostavite margine od 4cm.
  4. Preko višanja stavite ceo kolut camembert-a i dodajte još 2 kašike sosa preko.
  5. Ohladite pre pečenja 20 minuta u frižideru. Premažite rubove jajetom.
  6. Pecite na 200°C dok ne porumeni nekih 20 minuta.

Tart sa puterastim kruškama i kozijim sirom

  • 2 čvrste kruške
  • 50g putera Pilos
  • pakovanje spremnog lisnatog testa Chefs Select
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 2 kašike balsamico sirćeta
  • sitno naseckani listići ruzmarina
  • 100g mekog kozijeg sira 
  1. Kruške isecite na listiće. U tiganju istopite puter pa mu dodajte kruške. Nemojte pretrpati, poređajte samo onoliko listića koliko može komotno da stane.
  2. Dinstajte kruške u više tura na puteru 3 minuta sa svake strane ili dok fino ne odmeknu. Sačuvajte sokove iz tiganja za kasnije.
  3. Testo isecite u krug 25cm prečnika. Ostavite margine od 4cm pa po sredini poređajte izmrvljen koziji sir. 
  4. Preko sira poređajte puterate kruške skorz u krug i preklopite testom, a kruške prelijte sa javrovim sirupom.
  5. Tart premažite ulupanim jajetom pa ga pecite na 200°C nekih 20 minuta.
  6. U tiganj u kom su sokovi od krušaka i putera sipajte balsamiko sirće pa ga kuvajte na tihoj vatri dok ne postane redukovano i lepljivo. 
  7. Po vađenju kruške pospite naseckanim ruzmarinom, a pre serviranja prelijte ih redukovanim balsamico sirćetom. 

Sve tartove služite dok su topli. Ono što se ne pojede zamrznite pa podgrejte nekom drugom prilikom. 

(Visited 466 times, 1 visits today)