Bili smo u Parizu. Čini se toliko davno da se više i ne sećam. Natrčali smo se kao prosti, vukli noge po asfaltu i puštali oči da idu ispred pa gde stignu jer noge više nisu mogle.
Najbolje od Pariza, sreća poneli smo kući da uživamo na miru bez trke i panike. Pun kofer sireva. Svaki moj ulazak u pariske prodavnice bio je propraćen zabrinutim izrazom lica jer neko ima stinky feet, a onda kada mi Aki kaže pokaže da zapravo stojimo iznad gomiletine sireva zabrinutost bi istog trena zamenilo oduševljenje.
Neke smo podelili,a neke baš i nismo. U francuskim sirevima može se uživati na više načina. Čaša vina i šaka svežeg ili sušenog voća je dobra ideja za dobar deo sireva koje sam imala priliku da probam. Međutim, može se tu uraditi i malo više. Lisnato testo kao hrskava podloga, voće kao balans kiseline i slatkoće i začini zajedno sa sirevima je verovatno najbolji način da ispoštujete njihovu božansku prirodu.
Sreća pa ne moramo da idemo u Francusku da bismo jeli kao Francuzi. Dovoljno je da vrcnemo do Lidla i zgrabimo sireve iz nihove izdašne ponude. Ja sam odabrala camembert (kamember), brie (bri) i meki koziji sir, a ovde vam nudim recepte za kombinacije ukusa koje su mi najdraže. Svako ima svoj favorit, a na okupljanjima ako poslužite ova tri tarta osećaćete se obožavano baš kao što Francuzi vole svoje sireve.