Nekada je to bilo zbog šarenih jaja i pokoje čokoladice ostavljene na pragu od strane roditelja, baka deka i nekih finih komčinica, ali usrkšnja jutra su mi oduvek najdraža. Ipak već duže vreme u meni najveću radost tog već radosnog dana izaziva doručak.  Otvoren prozor i bela zavesa kroz koju ulazi meko svetlo sa istoka, čestice prašine koje lebde po vazduhu i svetlucaju kao zvezdice i svež vazduh koji ispunjava prostoriju i najavljuje topao dan. Svečano obučeni ukućani postaju sve brojniji, na licima im se još uvek tu i tamo oslikava otisak jastuka, a razgovor između njih zvuči kao meko brundanje. Onda svi sedaju za prelepo ukrašen sto, jaja se šarene sa svih strana, a tu su i mladi luk, rotkvice, dimljeno meso i meka peciva. Muzika je puštena sa razglasa, nežna nenametljiva i taman dovoljna da ispuni tišinu između zalogaja u kojima svi uživaju.

Mi smo za pripremu ovogodišnjeg doručka kupovinu svih namirnica obavili u Lidlu i ja sam osmislila tri načina kako da poslužite barena jaja sa ostalim uobičajenim sastojcima na malo drugačiji način. Ukoliko vam se moje ideje dopadaju recepte ćete pronaći na blogu, a sva tri recepta možete pripremiti noć pre doručka tako da ćete to jutro i vi moći da uživate sa ostalima. Srećan Uskrs vam žeim svima. 

Jaja u testu sa dimljenim vratom i sirom

  • 500g lisnatog testa
  • 12 barenih jaja
  • 300g sitnog sira
  • 3 mlada luka
  • 2 čena belog luka
  • 200g
  • so i biber po ukusu
  • 1 jaje za premazivanje
  1. U činiji pomešajte sir, naseckan mladi luk, pasiran beli luk i začinite po ukusu.
  2. Odmrznuto testo istanjite u pravougaonik pa ga podelite na 6 jednakih delova. Na sredinu svakog stavite 2 kašike sitnog namaza, jedan režanj dimljenog vrata i jedno blago posoljeno kuvano jaje.
  3. Preklopite stranice kao kovertu i čvrsto ih uštinite da se spoje pa okrenite na glatku stranu i spustite u pleh.
  4. Premažite umućenim jajetom i ostavite da naraste pa pecite na 200°C oko 25 minuta. 

Jaja obojena u cvekli

  • 2 tegle ukiseljene cvekle
  • 10 barenih jaja
  • 100g majoneza
  • so  i biber
  1. Oljuštena jaja stavite u duboku činijiu pa ih prelijte sokom od cvekle iz tegle. Možete i sami kuvati cveklu pa dodati sirće i šećer ali meni je ovako brže. Ostavite potopljena jaja u frižideru naredna 4h i povremeno ih okrećite kako bi sa svih strana poprimila istu boju.
  2. Obrišite svako jaje ubrusom pa ih pažljivo isecite na pola oštrim nožem, a onda izvadite žumance. Žumanca izgnječite, pomešajte sa majonezom i začinite po ukusu pa ih stavite u špric kesu i napunite svako belance. Ukrasite peršunom ili drugim svežim začinima po želji.

Sendviči sa salatom od jaja

  • 10 barenih jaja
  • 100g kiselih krastavčića
  • 150g majoneza
  • 2 kašičice senfa
  • 1 kašika limunovog soka
  • so i biber po ukusu
  • 1 veza mladog luka
  • 1 vekna integralnog hleba sa semenkama
  1. Jaja nasecite sitno pa ih pomešajte u činiji sa senfom, majonezom, limunom i naseckanim krastavčićima. Začinite po ukusu.
  2. Mladi luk nasecite tanko pa 1/3 ubacite u salatu. Hleb istostirajte i premažite svako parče sa izdašnom količinom salate, a onda stavite još luka odozgo. 
(Visited 84 times, 1 visits today)