Nas dve smo se se upoznale kada smo imale jedva petnaest godina. Roditelji su nas poslali sa školom na ekskurziju u Pariz. Bila je oduševljavajuća kao i sam grad. Nežna kao balerina, sa rumenim punim usnama, potpuno nesvesna svoje lepote. Stidljiva na prvi pogled, a zapravo puna priča, zdravog humora i želje da se druži.  Sećam se prvog razgovora jer sam je spopala sa milion pitanja. Milica je sedela u autobusu ispred mene, a na sedištu do nje stajao je ranac od platna, najkul stvar na svetu. Želela sam ga istog trena isto koliko sam želela da saznam sve o njoj. Ispitivala sam je šta radi, šta voli, u čemu uživa. Nabrojala je da čita knjige, svaku koja joj pod ruke padne, da štrika i hekla, da voli duge šetnje. Mislim da su mi oči porasle od divljenja i inspiracije koju sam doživela. 

Od tog trenutka postala je moj saputnik na tom putovanju i prijatelj za života. Mladost nas je više puta razdvojila, a sada je ona stanovnik daleke Švedske i viđam je dva puta godišnje.  Baš zato svaki susret biva poseban, ispunjen sa milion reči kojima pokušavamo da nadoknadimo izgubljeno vreme. Naša zajednička ljubav prema hrani i hedonizmu nas povezuje na prelepe načine i uvek nas ostavlja pomalo ožalošćenim što su ti malobrojni susreti sve što imamo na raspolaganju.

Semle su kolači koje Šveđani tradicionalno jedu u februaru kako bi svoje telo počastili još jednom pred prolećni post. Izdašna doza božanstvenog kardamoma, prelivajuće količine obožavanog marcipana i vazdušasti šlag su zvezde ovog deserta. Prvi put kada sam ih videla, godinama u nazad, poželela sam da ih napravim, ali trebalo mi je malo više samopouzdanja da se na to usudim. Milica je bila toliko dražesna da mi prevede provereni recept direktno sa severa i ja ga sada delim sa svima vama. Kao i svako dizano testo tako i semle zahtevaju malo više vremena od vas, međutim isplati se. Savetujem vam takođe da okupite veliko društvo jer ni oni najhrabriji neće moći da ih smažu isti dan kada su najukusnije. Recept sa mojim minimalnim izmenama nalazi se na dnu ove stranice i strpljivo vas čeka nakon što vam fotografije probude apetit. 

za testo:

  • 2dl toplog mleka
  • 25g svežeg kvasca
  • brašno šolja od 4dl +3dl 
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika mlevenog kardamoma
  • 100g omekšalog putera
  • 1dl šećera

fil:

  • 500g marcipana
  • 1 kašika kardamoma
  • 2,5 kašike vanilin šećera
  • 1/2dl seckanog badema
  • 1,5 dl šećera u prahu
  • 1,5dl mleka
  • 500ml slatke pavlake
  1. Kvasac istresite u posudu i prelijte toplim mlekom. Umešajte u to 4dl brašna i sjedinite uz pomoć miksera i nastavka za testo. Neka tako umešano odstoji 15 minuta.
  2. Umešajte preostale sastojke u testo i nastavite mešanje na srednjoj brzini desetak minuta dok ne dobijete elastično testo koje se odvaja od zidova posude.
  3. Pokrijte testo folijom i krpom pa ostavite na toplom mestu da fermentiše nekih 1.5 do 2 sata dok se ne udvostruči.
  4. Nakon toga podelite testo na 14 jednakih komada oko 65g teških i svaki komad urolajte u kuglicu. Poređajte kuglice na pleh obložen papirom za pečenje tako da ostavite dovoljno prostora da se svaka kuglica udupli. Ostavite ih da narastaju 20 minuta.
  5. Zagejte rernu na 210°C. Zemičke premažite ulupanim jajima i pecite ih 10 minuta na sredini rerne dok ne postanu zlatne. 
  6. Punjenje od marcipana napravite tako što ćete marcipan umutiti sa šećerom i bademom pa mu postepeno dodavati mleko dok ne dobijete laganu teksturu fila.
  7. Zemičkama odsecite vrh i prstima utisnite hlebasti deo kako bi što više fila stalo. Zatim špricem utisnite fil u svaku zemičku do vrha. 
  8. Preko fila od marcipana uz pomoć šprica dodajte ulupanu slatku pavlaku i poklopite zemičku isečenim vrhom.
  9. Služite isti dan ili sutradan zaliveno mlekom.

Napomena: Mere u dl odnose se na posudu koju treba napuniti namirnicom (brašno, šećer, mleko) u toj meri.

 

(Visited 192 times, 1 visits today)