Nas dve smo se se upoznale kada smo imale jedva petnaest godina. Roditelji su nas poslali sa školom na ekskurziju u Pariz. Bila je oduševljavajuća kao i sam grad. Nežna kao balerina, sa rumenim punim usnama, potpuno nesvesna svoje lepote. Stidljiva na prvi pogled, a zapravo puna priča, zdravog humora i želje da se druži. Sećam se prvog razgovora jer sam je spopala sa milion pitanja. Milica je sedela u autobusu ispred mene, a na sedištu do nje stajao je ranac od platna, najkul stvar na svetu. Želela sam ga istog trena isto koliko sam želela da saznam sve o njoj. Ispitivala sam je šta radi, šta voli, u čemu uživa. Nabrojala je da čita knjige, svaku koja joj pod ruke padne, da štrika i hekla, da voli duge šetnje. Mislim da su mi oči porasle od divljenja i inspiracije koju sam doživela.
Od tog trenutka postala je moj saputnik na tom putovanju i prijatelj za života. Mladost nas je više puta razdvojila, a sada je ona stanovnik daleke Švedske i viđam je dva puta godišnje. Baš zato svaki susret biva poseban, ispunjen sa milion reči kojima pokušavamo da nadoknadimo izgubljeno vreme. Naša zajednička ljubav prema hrani i hedonizmu nas povezuje na prelepe načine i uvek nas ostavlja pomalo ožalošćenim što su ti malobrojni susreti sve što imamo na raspolaganju.
Semle su kolači koje Šveđani tradicionalno jedu u februaru kako bi svoje telo počastili još jednom pred prolećni post. Izdašna doza božanstvenog kardamoma, prelivajuće količine obožavanog marcipana i vazdušasti šlag su zvezde ovog deserta. Prvi put kada sam ih videla, godinama u nazad, poželela sam da ih napravim, ali trebalo mi je malo više samopouzdanja da se na to usudim. Milica je bila toliko dražesna da mi prevede provereni recept direktno sa severa i ja ga sada delim sa svima vama. Kao i svako dizano testo tako i semle zahtevaju malo više vremena od vas, međutim isplati se. Savetujem vam takođe da okupite veliko društvo jer ni oni najhrabriji neće moći da ih smažu isti dan kada su najukusnije. Recept sa mojim minimalnim izmenama nalazi se na dnu ove stranice i strpljivo vas čeka nakon što vam fotografije probude apetit.