Zvezda ovog nežnog jela je limun. Jedan plod je dovoljan da ovaj jednostavan rižoto postane čudesan i da vas natera da usporite nakon prvog zalogaja kako bi vam divljenje duže trajalo. Na krevetu od karamelizovanog luka korica limuna i beli luk se sjedinjuju u toploti maslinovog ulja. Kada vam njihove arome ispune svaki udah vreme je da dodate pririnač. Ove bele perlice ubrzo će početi da se cakle kao pravi biseri i tada je trenutak da ih zalijete limunovim sokom kako bi ga upile i potpuno oživele. Nakon toga stvar je dodavanja supe, malo po malo, dok disanje prati tempo mešanja, a oči se prilagođavanju na prizor meke riže koja polako bubri i povezuje se u svilenkastu kašu. Ukoliko supi dodate kurkumu neće promeniti ukus jela ali ćete dobiti boju sunca zarobljenu u toplom tanjiru. Kada je sve meko i kremasto, puter i sveže rendan sir učiniće poslednji napor da ovo jelo postane nezaboravno iskustvo za sve koji ga probaju. Najlepšu oblu rižu za rižoto imate u Lidlu pa je toplo preporučujem kada budete pravili izbor sastojaka za ovo jelo. Recept vas čeka na blogu.

za dvoje:

  • 150g pirinča okruglog zrna Golden sun
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 limun, kora i sok
  • 1 kocka supe goveđe ili od povrća
  • 1 kašičica kurkume (opciono) Kania
  • 40g  putera 
  • 80g rendanog grana padano sira
  1. Prvo skuvajte kocku supe u 1l kipuće vode. Ja dodam i kurkumu koja neće uticati mnogo na ukus ali će dati rižotu prelepu žutu boju. Ipak ukoliko je ne volite vi svakako preskočite. Skuvanu supu procedite kako sitno povrće iz nje ne bi upalo u rižoto.
  2. Sitno seckan luk ubacite u šerpu zajedno sa nekoliko kašika maslinovog ulja i prstohvatom soli. Promešajte, poklopite i stavite iznad najtiše vatre da se „znoji“.
  3. Kada luk postane mekan dovoljno da ga možete prepoloviti varjačom, skinite poklopac  i nastavite da dinstate iznad tihe vatre dok ne porumeni. Ubacite zatim pasiran beli luk i koricu limuna. Mešajte oko 2 minuta pa ubacite pirinač i promešajte dobro.
  4. Sipajte zatim sok od limuna i mešajte sve dok pirinač ne upije sav limun. Nakon toga dodajte po jednu kutlaču supe. Mešajte povremeno i dodajte još supe kada prethodno dodata supa sasvim  ispari.
  5. Moguće je da vam neće biti potrebna sva supa ali bitno je da riža na kraju bude sasvim kuvana i da rižoto bude dosta tečan kako će tokom hlađenja postajati sve gušći. Da biste to uspeli nemojte pojačavati vatru već sve vreme kuvajte iznad tihe vatre kako bi pirinač stigao da upije supu pre nego što supa ispari. Za to će biti potrebno oko 45 minuta. 
  6. Kada skinete šerpu sa ringle dodajte puter i sir i mešajte sve dok se ne istope. Rižoto služite istog časa sa još sveže rendanog sira po želji. 
  7. Mi ovaj rižoto najviše volimo da  jedemo sa pohovanim lignjama ili pohovanim belim mesom i sa čašom belog vina.
(Visited 259 times, 1 visits today)