Crni pasulj mi je nova omiljena namirnica. Pravim ga svake nedelje makar jednom i svi u njemu uživamo. Sladak je, mekan i ima sposbnost da se uhrskavi ukoliko se na primer peče sam u reni sa svega malo soli i maslinovog ulja. Danas sa vama delim recept za konfi od paradajza i crnog pasulja uz dodatak paprike i leblebija koji smo poslužili na humusu, a onda jeli sa prepečenim tortiljama. Ovo može biti ručak ili večera za koju vam treba jedna tepsija, malo seckanja i umereno topla rerna u kojoj će sva ostala magija da se desi. Svi sastojci se polako tope dok veliki deo sokova ne ispari, a ostatak prirodnih šećera iz povrća se karamelizuje. Razmažite fin humus preko dubokog tanjira i prekrijte ga pasuljem i povrćem pa prepecite tortilje i onda ih možete iseći na trougliće ili ih napuniti nadevom pa ih umotati ukoliko vam treba ručak za poneti. Pre služenja prelijte sve sa malo soka limuna i uživajte u ovom zdravom i ukusnom obroku. Konzerve crnog pasulja, najukusniji humus kao i ovo sočno povrće možete pronaći u Lildu, a ja vam ovde ostavljam recept za lep i zdrav početak godine.
- 2 paprike babure
- 250g čeri paradajza
- 1 konzerva crnog pasulja Freshona
- 1 konzerva leblebija Freshona
- 1 glavica crnog ili ljubičastog luka
- 1 glavica belog luka
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica himalajske soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica timijana Kania
- maslinovo ulje Primadonna
- limun
- humus klasik Chefs select
- tortilja wraps Snack day
- Papriku i luk nasecite na srednje komade. U tepsiju stavite bobice čerija, papriku, luk, čenove belog luka u ljusci i proceđen pasulj i leblebije.
- Dodajte začine i nekoliko kašika maslinovog ulja pa sve dobro promešajte.
- Stavite u rernu na 150°C i pecite tako dok svo povrće ne odmekne dobro i pusti svoje sokove, minimum 40 minuta. Nakon toga pojačajte temperaturu rerne na 180°C i nastavite da pečete sve dok se povrće ne karamelizuje, što bi trebalo da bude u narednih 10 minuta. Tokom pečenja povremeno promešajte kako bi svi sastojci uvek bili pokriveni uljem.
- Ovako pripremljeno povrće sipajte preko humusa, začinite dodatno sa malo soka limuna i listićima svežeg peršuna. Onda prepecite tortilje i uživajte u ukusnom i zdravom obroku.