Godina je počela posebno lepo. Kuća nas ima sve na okupu, bez suvišnih pozdravljanja nakon doručka zbog čega se budimo kasnije i doručak jedemo u sred prepodneva. Ta lenjost koja nam se uvukla pod kožu je dugo priželjkivan osećaj. Pravimo česte posete do hladne sobe da bismo smazali sada već svega nekoliko preživelih kolačića i keksića koje smo pravili tokom decembra. Sve obroke jedemo zajedno i dosta entuzijazma ulažemo u planiranje sledećeg. Nara skače po kući kao Tarzan o kome smo joj pročitali priču nekoliko puta i sada je nakon pogledanog filma posve opčinjena. I mi naravno moramo da preuzmemo ulogu majmuna pa se udaramo po prsima ispuštajući sve moguće urlike uz Arsenovo veselo odobravanje.

Juče smo za ručak uz mljackanje pojeli ove paprike punjene pasuljem koje su do slasti zapečene u rerni. Već skuvan pasulj gradištanac pomešamo sa karamelizovanim lukom sa kojim smo zapržili slatku papriku i sitno seckan beli luk. Nalijemo supu i kuvamo dok polovina tečnosti ne ispari, a onda time punimo ove prelepe crvene babure iz Lidla koje pucaju od sočnosti. Dok se budu pekle puštaće svoje sokove koji će se mešati sa pasuljem i nastaće slast kakvu ne možete ni da zamislite. Mi smo toliko uživali da nismo ni hleb jeli iako vam toplo preporučujem da uzmete najmekšu sredinu nekog toplog somuna i da njom omažete dno tepsije na kom su se svi divni sokovi skupili. Recept vas čeka na blogu pa ga sačuvajte ako vam treba ideja za posno jelo ili naprosto ukoliko želite da jedete nešto jako fino.

  • 400g pasulja gradištanca
  • 2 crna luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašičice slatke pavlake
  • 3-4 kašike ulja
  • 400ml ključale vode
  • 1 kocka supe
  • 6-8 paprika babura 
  1. Pasulj kuvajte perkriven vodom, kada proključa bacite vodu pa ponovite, onda bacite i tu vodu pa sipajte novu i nastavite da kuvate iznad tihe vatre oko 90 minuta ili dok  zrno ne odmekne. 
  2. U dubokom tiganju ili šerpi dinstajte sitno seckan luk iznad tihe vatre. Posolite ga i pokrijte pa kada postane staklast skinite poklopac i nastavite da dinstate dok ne postane rumen i lepljiv.
  3. Ubacite slatku mlevenu papriku i sitno seckan beli luk pa dodajte kašiku ulja da ne bi bilo previše suvo. Upržite papriku kratko pa ubacite oceđen pasulj. U bokalu prelijte kocku supe sa ključalom vodom, promešajte pa prelijte pasulj tom supom i promešajte. Ostavite da se krčka iznad tihe vatre dok tečnost ne ispari do pola. Na kraju po potrebi začinite dodatno sa solju i biberom.
  4. Paprikama isecite poklopac pa uklonite semenke. Punite paprike pasuljem i smesite svaku papriku u nauljenu tepsiju. Pecite u rerni na 200°C dok paprike ne odmeknu, a pasulj postane rumen i karamelizovan na površini.
(Visited 178 times, 1 visits today)