Zvoni telefon, Andrej kaže ovde pada sneg, veje. Odmah dižem pogled ka prozoru, na ulici ništa, u dvorištu isto ništa. Nara leži u krevetu vrelog čela osuta od boginja, njoj o tome ne govorim. Od letos priča o tom snegu, ne smem da rizikujem lažnu nadu. Gledamo „101 dalmatinac“ dok brojimo tačkice na njenom stomačiću. Iako ih nema puno dovoljno su brojne da zbog njih ceo svet stane. I onda negde kod scene kada su kučići zbrisali iz zarobljeništva napolju je počelo da sneži. Ostatak dana provele smo priljubljene uz staklo prozora dok je toplota isijavala iz radijatora i fino nas grejala. Kako je Narina temperatura popuštala tako se i sneg polako otopio, a ona nas je o tome uredno izveštavala sa iskrenom setom u glasu.

Sa prvim snegom planovi za praznike mogu da počnu. Iako nismo još uvek okitili dom, namere su nam lepe i velike. Ove godine sam veoma raspoložena da pravim mezetluk sačinjen od gomile zalogajčića koji su zanosno lepi i ukusni. Pronalazim da me svo to bockanje i seckanje savršeno opušta. Možete se igrati sa ukusima i oblicima, a poneka jestiva jelkica ili zvezda na stolu usreći će sve goste. Kombinacije su beskrajne, ali ovde su moji favoriti za nešto finije zalogajčiće, a za premium ukus odabrala sam namirnice iz Lidla. Bilo da je u pitanju tanko rezana bresaola, savršeno začinjen dimljeni losos sa koricom od pistaća ili najkremastiji kamember sir koji sam sakrila ispod ćebenceta od lisnatog testa, sa namirnicama iz #deluxe asortimana nema greške.Recepti za lisnatu zvezdu sa kamemberom i džemom od smokava, palačinke sa začinjenim krem sirom i dimljenim lososom i jelkice sa bresaolom čekaju vas u nastavku.

Zvezda od lisnatog testa sa kamemberom i džemom od smokava

  • 250g (2 rolne )svežeg lisnatog testa Lidl
  • 2-3 kašike džema od smokava Deluxe
  • 1 kolut kamembera Deluxe
  • miks orašastih plodova i nar za garnirung
  1. Obe rolne lisnatog testa razmotajte pa ih isecite  u krug prečnika 25cm. 
  2. Jedan krug premažite džemom, stavite sir na sredinu i preklopite drugim delom testa. Utisnite testo oko sira pa ga zasecite na 16 delova. Uzimajte po dva i uvrćite ih ka spolja, zatim ih spojite na krajevima. 
  3. Premažite ulupanim jajetom i pecite na 200°C oko 25 minuta.
  4. Odmah po vađenju iz rerne isecite vrh i preko otopljenog sira pospite miks orašastih plodova, suvo grodžđe, brusnice i nar. 
  5. Kidajte krake zvezde i mažite ih otopljenim sirom. 

Palačinke sa limunastim krem sirom i dimljenim lososom

  • 10 palačinki
  • 400g krem sira
  • sok 1 limuna
  • 1 čen belog luka
  • 200g dimljenog lososa sa pistaćima Deluxe
  • 20 zrna kapra
  1. U činiji pomešajte krem sir, sok od limuna i pasiran beli luk. Začinite po ukusu.
  2. Palačinke premazujte sa krem sirom pa svaku presecite na pola. Uzmite jednu polovinu pa je preklopite ka sredini jednom pa još jednom pa onda počnite da rolate sa jednog kraja ka drugom. 
  3. Kraj pužića pričvrstite čačkalicom, a zatim na svaku čačkalicu nabodite parče lososa i jedan kapar.

Jelkice sa bresaolom

  • 1 baget
  • 160g bresaole Deluxe
  • 1 salatni krasatavac
  • 150g krem sira
  • 24 zvezdice od gaude ili kačkavalja
  • 24 čeri paradajza
  1. Baget isecite na kriške. Svaku krišku premažite krem sirom pa preko stavite režanj bresaole.
  2. Preko bresaole stavite čeri paradajz. Uz pomoć ljuštilice isecajte tanke trakice krastavca pa svaku presavijte u karnerić i probodite čakalicom. Istom čakkalicom probodite čeri sve do kraja i završite sa zvezdom na vrhu.
(Visited 56 times, 1 visits today)