Ovaj sos za pastu objedinjuje sve što volim u vezi jeseni. Šmek dima, slatkoću pečenih paprika, toplinu aroma i kremastu teksturu koja grli. Za nešto specijalniji dojam uparila sam ga sa #deluxe taljatelama iz Lidla koje u sebi imaju čili papriku i daju ovom jelu pikantnu notu koja ga potpuno oživljava. Ako poslužite pastu sa listićima parmezana i nekoliko kapljica čili ulja dobićete tanjir pun radosti.
Priprema je sasvim jednostavna. Sveže povrće ušuškamo u pleh sa finim maslinovim uljem i malo začina. Stavimo ga u vrelu rernu i zaboravimo na njega dok miris karamelizovanog luka ne ispuni kuću. Izblendirano, kremasto povrće sjedinimo sa malo neutralne pavlake i rendanog grana padano sira i ubacimo vruću pastu koja je meka kao jastučić. Svileno, živahno i svečano jelo spremno za tren oka.
- 4 paprike šilje
- 2 ljubičasta ili crna luka
- 1 glavica belog luka
- 1 kašičica suvog bosiljka
- so i biber
- maslinovo ulje Deluxe
- 150ml neutralne pavlake
- 40g rendanog sira grana padano
- 500g Deluxe taljatela sa čilijem ili klasične
- parmezan u listićima Deluxe
- čili ulje Deluxe
- U pleh stavite očišćene paprike, luk nasečen na krupne komade i čenove belog luka u ljusci. Prelijte sa malo ulja, pospite bosiljkom i dobro začinite. Stavite u rernu zagrejanu na 200°C narednih 30 minuta ili dok povrće ne počne da se karamelizuje i postane meko.
- Kada je povrće pri kraju stavite vodu u šerpu za taljatele. Kuvajte ih u ključaloj slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju.
- Prebacite paprike i luk u secka, a beli luk istisnite iz opne pa i njega ubacite. Dodajte neutralnu pavlaku i blendajte dok ne dobijete kremast sos.
- Zagrejte tiganj i prebacite sos u njega, dodajte rendan sir i 3dl vode u kojoj se kuvala pasta, a kada sos proključa začinite ga dodatno po ukusu.
- Ugasite ringlu i ubacite skuvane taljatele pa sve dobro promešajte. Poslužite pastu sa listićima parmezana i čili uljem.