Sedeti za stolom sa svežim hlebom i tanjirom na kom se pečena paprika cakli prelivena maslinovim uljem je sve što želim ove jeseni. Bilo da papriku pečete u rerni, na šporetu ili napolju iznad založenih drva njen miris će uvek biti miris jesenjeg dima koji grli kao džemperi koji čekaju, sad već nestrpljivo u zadnjem delu ormana. Kod nas su nedeljom često bile pohovane paprike punjene sirom na krevetu od pire krompira. To je savršen ručak i nećemo ga menjati. Ipak ova moja lenja verzija nekim čudom pruža mnogo dodatnog ukusa i još više zadovoljstva jer su prstići uposleni u svaki zalogaj. Sir smo umutili do besvesti sa belim lukom koji je prethodno kuvan u moru maslinovog ulja dok nije postao pekmezast i neopisivo sladak. Malo limunove kore nikada nije škodilo, a ovde je limun bio predstavnik leta koje moramo priznati i dalje traje. Ništa bez hleba čija korica zadovoljavajuće hrska pod zubima dok meka sredina uranja u sva jezerca u koja se slivaju sokovi iz paprike i aromatizovanog ulja. Ako se pitate gde pronaći sve ove namirnice, ja iako ne radim u Lidlu moram da kažem da ćete ih pronaći baš tamo i da će velika većina namirnica za ovo jelo biti proizvedena kod nas u Srbiji, a hleb će biti svež i zamirisaće vam kuću kao da ste ga u njoj pekli. Ovo jelo može biti divan dodatak mezetluku, ali je isto tako odličan prilog uz roštiljsko meso. Recept vas čeka u nastavku.
konfi od belog luka
- 4 glavice belog luka
- maslinovo ulje ili suncokretovo
- 1 list lovora
- kora limuna
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 250g Adriatikos sira
- 4 kašike svežeg sira S ljubavlju domaće
- sok od pola limuna
- rendana kora limuna
- 4-5 kašika konfitiranog belog luka
- 8 paprika šilja
- 3 kašike ulja u kom se kuvao luk
- malo soli
- veza peršuna
- veza bosiljka
- nekoliko kašika ulja u kom se kuvao luk( ili ekstradevičansko maslinovo)
- so