Pečene paprike sa umakom od sira i konfitiranog belog luka

Sedeti za stolom sa svežim hlebom i tanjirom na kom se pečena paprika cakli prelivena maslinovim uljem je sve što želim ove jeseni. Bilo da papriku pečete u rerni, na šporetu ili napolju iznad založenih drva njen miris će uvek biti miris jesenjeg dima koji grli kao džemperi koji čekaju, sad već nestrpljivo u zadnjem delu ormana. Kod nas su nedeljom često bile pohovane paprike punjene sirom na krevetu od pire krompira. To je savršen ručak i nećemo ga menjati. Ipak ova moja lenja verzija nekim čudom pruža mnogo dodatnog ukusa i još više zadovoljstva jer su prstići uposleni u svaki zalogaj. Sir smo umutili do besvesti sa belim lukom koji je prethodno kuvan u moru maslinovog ulja dok nije postao pekmezast i neopisivo sladak. Malo limunove kore nikada nije škodilo, a ovde je limun bio predstavnik leta koje moramo priznati i dalje traje. Ništa bez hleba čija korica zadovoljavajuće hrska pod zubima dok meka sredina uranja u sva jezerca u koja se slivaju sokovi iz paprike i aromatizovanog ulja. Ako se pitate gde pronaći sve ove namirnice, ja iako ne radim u Lidlu moram da kažem da ćete ih pronaći baš tamo i da će velika većina namirnica za ovo jelo biti proizvedena kod nas u Srbiji, a hleb će biti svež i zamirisaće vam kuću kao da ste ga u njoj pekli. Ovo jelo može biti divan dodatak mezetluku, ali je isto tako odličan prilog uz roštiljsko meso. Recept vas čeka u nastavku.

konfi od belog luka

  • 4 glavice belog luka
  • maslinovo ulje ili suncokretovo
  • 1 list lovora
  • kora limuna
  • 1 kašičica bibera u zrnu
 
umak od sira i belog luka
 
  • 250g Adriatikos sira 
  • 4 kašike svežeg sira S ljubavlju domaće
  • sok od pola limuna
  • rendana kora limuna
  • 4-5 kašika konfitiranog belog luka
 
 
pečene paprike
 
  • 8 paprika šilja
  • 3 kašike ulja u kom se kuvao luk
  • malo soli
 
ulje od peršuna i bosiljka
 
  • veza peršuna
  • veza bosiljka
  • nekoliko kašika ulja u kom se kuvao luk( ili ekstradevičansko maslinovo)
  • so
 
1. Za konfi od luka ubacite očišćene čenove u šerpicu pa prelijte uljem tako da prekrije sav luk. Ubacite lovor, koru limuna i biber pa stavite iznad najniže vatre i ostavite da se kuva 20 minuta sve dok luk ne odmekne i samo blago porumeni. Kada se prohladi procedite ulje i čuvajte ga u čistoj staklenoj flaši, a beli luk premestite u jednu teglicu, ostale začine bacite.
 
2. Za sledeći korak pripremite blender ili štapni mikser. Ubacite oba sira, konfitirani luk, sok i koru limuna pa blendajte i dodatno začinite sa limunom po potrebi. 
 
3. Paprike poređajte na pleh i uključite gornji grejač sa opcijom za roštilj pa pecite dok ne pocrne, onda okrenite i nastavite da pečete dok ne pocrne i sa druge strane. Prebacite papirke u jednu posudu sa poklopcem i ostavite da se malo potpare i prohlade, a onda ih oljuštite i izvadite semenke. Potom ih blago posolite i prelijte sa malo ulja u kojem se kuvao luk. 
 
4. Ulje od peršuna i bosiljka napravite tako što ćete sve sastojke staviti u blender ili avana i usitniti dok i samo ulje ne postane zeleno. 
 
5. Izaberite lep veliki tanjir, na sredinu sipajte umak od sira pa ga rasporedite po tanjiru. Preko poređajte paprike u krug, preko paprika sipajte ulje od peršuna i bosiljka. Po svemu pobacajte pečene orahe i služite sa ukusnim hlebom kao što je ovaj sa semenkama. Ovo jelo ide lepo kao predjelo ili kao deo mezetluka ali bilo bi savršeno i kao prilog uz roštiljsko meso zbog sveprisutne arome dima.
(Visited 494 times, 1 visits today)