Kada je tata otkrio ovaj recept za pitu od višanja, ovo kiselkasto voće uronjeno u slatkasto testo je mirisalo iz rerne gotovo svake nedelje. Pravio bi u velikoj crnoj tepsiji, onoj što je dugačka kao i sama rerna, a tog dana sve što je bilo za ručak bivalo bi zanemareno kao nešto što mora da se istrpi dok ne dođe ono glavno, pita. Pošto smo se svi tako osećali vremenom je pita postala glavno jelo kome je prethodila neka čorbica. Onda bi tata stavio tepsiju na sredinu stola, a umerenost bi se kulturno pozdravila i izletela kroz prozor. Ali ko bi nas krivio. Slojevi tankih kora premazani su sa jednostavnom mešavinom jaja, šećera i jogurta. Krupne višnje nemarno poređane na ivicu kora posute sa malo skroba koji će upiti višak njihovog soka, a onda umotane u rolate, tesno ušuškane i zapečene do zanosnog rumenila. Na kraju pitu zalivamo sirupom i ostavljamo je da se ohladi dok treniramo strpljenje i živce. Ako vam trebaju krupne i slatke višnje, one zamrznute u Lidlu nikad ne razočaraju, a i ostale sastojke za pitu možete tamo pronaći.

merica je šolja od 2,5dl

  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera Castello
  • 1 šolja jogurta Pilos
  • 1/2 šolje ulja Sani oil
  • 1 prašak za pecivo Belbake
  • 400g-500g zamrznutih višanja Freshon
  • 2 kašike skroba Belbake
  • oko 50g putera Pilos
  • 500g kora za pitu 
sirup
600g šećera
1l vode
  1. U šerpici kuvajte šećer sa vodom. Mešajte povremeno kako bi se sav šećer otopio pre nego što voda počne da ključa. Nakon toga kuvajte još nekih 10-25 minuta na srednjoj vatri. Ostavite da se ohladi.
  2. U jednoj činiji pomešajte višnje sa skrobom i stavite sa strane.
  3. U drugoj činiji umutite jaja sa šećerom , pa dodajte prašak za pecivo, jogurt i ulje. 
  4. Stavite koru na radnu površinu, premažite celu površinu smesom od jaja pa preklopite još jendom korom. Onda na početak reda stavite otprilike 2 kašike višanja i preko nekoliko kockica putera. Umotajte u rolat i stavite u podmazan pleh.
  5. Ponovite sa preostalim korama. Preostali fil prelijte preko pite i pecite na 180°C oko 30 minuta da fino porumeni.
  6. Vrelu pitu isecite na komade po želji pa je odmah prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego šro je stavite u frižider da se sasvim ohladi.
  7. Iako nije obavezno, pitu možete služiti sa kuglom sladoleda od vanile za potpuno uživanje.
(Visited 3.122 times, 12 visits today)