Kod nas se često govori o hrani, šta se jelo, kad se jelo, koliko je bilo ukusno i koliko nam je teško što toga više nema. Tako smo u nekoliko navrata konstatovali da je dobru krempitu u poslastičarnicama teško pronaći i da nema bolje od one koju majka napravi. E sad svi smo navikli na onu u kojoj je krem od žumanaca stisnut između nekoliko slojeva lisnatog testa i znamo, poštujemo i volimo krempitu sa šuškavim lisnatim testom koju moraš da jedeš pstima jer nema te viljuške, a kamoli kašike koja može da je savlada. Međutim, jeste li probali nekad lisnato testo da zamenite korama za pitu? Ako niste, probajte. Premažite koru sa istopljenim puterom u kom se kupa kora narandže, preklopite drugom korom i pecite svega nekoliko minuta dok ne postane zlatna, hrskava,a kuća vam zamiriše kao francuska pekara. Preostali puter umutite zajedno sa pudingom od žumanaca koji ste prethodno skuvali i premažite kore. Kada provedu noć u frižideru postaće toliko tanane da će i kašičica biti dovoljna da savlada to parče. Zbog silnog putera čiji ukus će dominirati birajte onaj koji je baš ukusan kao što je Lidlov, zasluženi br. 1 po prodaji, najfiniji nemački puter. Detaljan recept za ovaj šuškavi kolač potražite na blogu.

kore

8 tankih kora za pitu
20g Pilos putera, istopljenog
rendana kora 1 narandže
 
1. Jednu koru premažemo istopljenim puterom u koji smo narendali koru narandže, pa prekrijemo drugom korom i dobrom ih zalepimo.
 
2. Pečemo u rernu na 180°C oko 5 minuta ili dok kore ne porumene sasvim. Ponovimo postupak sa preostalim korama. 
 
poslastičaraski krem
 
15 žumanaca
15 kašika šećera
2 kesice vanil šećera
11 kašika brašna
1.5l mleka Pilos
250g Pilos putera
 
1. U činiji pomešati žumanca, šećer, brašno i 1dl mleka.
2. Ostatak mleka kuvati u šerpi iznad tihe vatre. Kada provri sklonimo sa ringle i u tankom mlazu ulijemo smesu od žumanaca i mešamo neprestano. 
3. Vratimo na ringlu i uz mešanje kuvamo dok ne proključa. Postupak je sličan pripremi pudinga iz kesice.
4. Ukoliko se stvore grudvice puding ispasirajte kroz cediljku, u suprotnom prebaciti u jednu činiju i prekriti providnom folijom te ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
5. Kada se puding ohladio, puter sobne temperature umutiti penasto pa mu dodati trećinu pudinga, mutiti mikserom i ponoviti postupak. 
6. Fil podelimo na tri dela pa ređamo 2 kore, fil, 2 kore, fil, još 2 kore, fil i na kraju poslednje 2 kore izmrvimo preko fila. Ohladimo preko noći i služimo posuto šećerom u prahu.
 
(Visited 932 times, 1 visits today)