U godinama detinjstva kada smo malo šta imali, vrućeg hleba je vikednom uvek bilo. Omamljujuće svežu parčad volela sam da jedem sa medom i da uživam u tome kako slast meda lagano natapa meku sredinu hleba koji se zatim topi u ustima. Sve što bi ostalo od vekne i osušilo se nikad nismo bacali već smo potapali u zaslađeno mleko sa malo gorkog kakaa, a tata je voleo da pravi i poparu u kojoj je uživao onako direktno iz šerpice.

Ovaj jednostavan hleb sa ovsom i medom možete zamesiti zajedno sa decom i učiniti da miris svežeg hleba postane deo vašeg dana. Ovas  volim u raznim verzijama kaše, a on ovom hlebu daje svoju prijatnu aromu. Uvek biram ovsene pahuljice iz Lidla jer su najukusnije koje sam do sad probala. Ja sam poslužila toplo parče sa kajmak namazom ,a  iz sentimentalnih razloga sam ga prelila sa malo meda. Vi se uvek možete opredeliti za slanu varijantu pa preko kajmaka dodati neku pršuticu ili ga čak ostaviti tako jer za uživanciju vam ništa drugo i ne treba.
 
 
  • 150 g integralnog brašna
  • 200 g belog brašna 
  • 50 g ovsenih pahuljica 
  • pola kesice suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 225 ml mlake vode
  • 2 kašike meda

+ kajmak namaz Pilos

 
1. Istopite med u 225 ml vrele vode. Ostavite da se ohladi dok voda ne postane mlaka. 
2. U posudi sjedinite integralno i belo brašno, ovas i so. Dodajte zatim kvasac, promešajte, napravite udubljenje i sipajte vodu sa medom. 
3. Varjačom mešajte pa kad se sastojci povežu počnite da mesite ručno. Kada se testo počne odvajati od stranica posude prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite još 10 minuta.
4. Elastično testo valjkasto oblikujte pa stavite u nauljen kalup za hleb. Čvrsto prekrijte providnom folijom posudu ali tako da testo ima prostora da raste. Ostavite ga da odmori 1h i da se udvostruči. 
5. Premažite jajetom i pospite ovsenim pahuljicama. Pecite na 180°C narednih 30 minuta. Da li je pečen proverite tako što ćete ga lupnuti po dnu, ukoliko deluje šuplje znači da je gotov. 
6. Ostavite ga na rešetki da se prohladi pre nego što ga isečete.
7. Predlažem da ga poslužite dok je još topao premazan sa kjamak namazom iz Lidla i malo meda. 
 
 
(Visited 733 times, 1 visits today)