Nekada je to bilo zbog šarenih jaja i pokoje čokoladice ostavljene na pragu od strane roditelja, baka deka i nekih finih komčinica, ali usrkšnja jutra su mi oduvek najdraža. Ipak već duže vreme u meni najveću radost tog već radosnog dana izaziva doručak. Otvoren prozor i bela zavesa kroz koju ulazi meko svetlo sa istoka, čestice prašine koje lebde po vazduhu i svetlucaju kao zvezdice i svež vazduh koji ispunjava prostoriju i najavljuje topao dan. Svečano obučeni ukućani postaju sve brojniji, na licima im se još uvek tu i tamo oslikava otisak jastuka, a razgovor između njih zvuči kao meko brundanje. Onda svi sedaju za prelepo ukrašen sto, jaja se šarene sa svih strana, a tu su i mladi luk, rotkvice, dimljeno meso i meka peciva. Muzika je puštena sa razglasa, nežna nenametljiva i taman dovoljna da ispuni tišinu između zalogaja u kojima svi uživaju.
Mi smo za pripremu ovogodišnjeg doručka kupovinu svih namirnica obavili u Lidlu i ja sam osmislila tri načina kako da poslužite barena jaja sa ostalim uobičajenim sastojcima na malo drugačiji način. Ukoliko vam se moje ideje dopadaju recepte ćete pronaći na blogu, a sva tri recepta možete pripremiti noć pre doručka tako da ćete to jutro i vi moći da uživate sa ostalima. Srećan Uskrs vam žeim svima.
Jaja u testu sa dimljenim vratom i sirom
- 500g lisnatog testa
- 12 barenih jaja
- 300g sitnog sira
- 3 mlada luka
- 2 čena belog luka
- 200g
- so i biber po ukusu
- 1 jaje za premazivanje
- U činiji pomešajte sir, naseckan mladi luk, pasiran beli luk i začinite po ukusu.
- Odmrznuto testo istanjite u pravougaonik pa ga podelite na 6 jednakih delova. Na sredinu svakog stavite 2 kašike sitnog namaza, jedan režanj dimljenog vrata i jedno blago posoljeno kuvano jaje.
- Preklopite stranice kao kovertu i čvrsto ih uštinite da se spoje pa okrenite na glatku stranu i spustite u pleh.
- Premažite umućenim jajetom i ostavite da naraste pa pecite na 200°C oko 25 minuta.
Jaja obojena u cvekli
- 2 tegle ukiseljene cvekle
- 10 barenih jaja
- 100g majoneza
- so i biber
- Oljuštena jaja stavite u duboku činijiu pa ih prelijte sokom od cvekle iz tegle. Možete i sami kuvati cveklu pa dodati sirće i šećer ali meni je ovako brže. Ostavite potopljena jaja u frižideru naredna 4h i povremeno ih okrećite kako bi sa svih strana poprimila istu boju.
- Obrišite svako jaje ubrusom pa ih pažljivo isecite na pola oštrim nožem, a onda izvadite žumance. Žumanca izgnječite, pomešajte sa majonezom i začinite po ukusu pa ih stavite u špric kesu i napunite svako belance. Ukrasite peršunom ili drugim svežim začinima po želji.
Sendviči sa salatom od jaja
- 10 barenih jaja
- 100g kiselih krastavčića
- 150g majoneza
- 2 kašičice senfa
- 1 kašika limunovog soka
- so i biber po ukusu
- 1 veza mladog luka
- 1 vekna integralnog hleba sa semenkama
- Jaja nasecite sitno pa ih pomešajte u činiji sa senfom, majonezom, limunom i naseckanim krastavčićima. Začinite po ukusu.
- Mladi luk nasecite tanko pa 1/3 ubacite u salatu. Hleb istostirajte i premažite svako parče sa izdašnom količinom salate, a onda stavite još luka odozgo.