Deca se bude u zoru. Na mom licu pojavi se mrzovolja kad shvatim da nebo u tom trenutku tek počinje da se razdvaja od krovova uspavanih kuća. Nekada me mrzovolja savlada pa zatvorim oči još malo i uzdahnem kao neko koga je zatekla velika nepravda. Ali dogodi se katkad da se ipak skotrljam iz kreveta zajedno sa svima njima. Jedna po jedna lampica u kći se pali i dok trepneš soba zasija. U prolazu ljubimo jedni drugima glavice koje mirišu na san i jastuk. Dok svi posedamo za sto sunce se već odobrovoljilo i osvetlilo sve površine u sobi uključujući i žumanca u koja svakog jutra umačemo kriške tostiranog hleba.
Baš takvog jednog, sasvim običnog jutra pišem vam recept za predjelo i desert koje ćete dobiti od jednog testa, onog za princes krofne. Zbog toga što je samo blago zaslađeno testo za princeze će se sjajno slagati sa slanim nadevima isto kao i sa slatkim. Korfnice možete napraviti i nekoliko dana ranije i čuvati ih u kutiji, a onda na dan posluženja ih nafilujete i imaćete predivno posluženje koje pritom izgleda zanosno na vašoj trpezi. Oko nadeva takođe nećete imati mnogo muke jer se trenutno u Lidlu nalazi #deluxe asortiman u okviru kog ćete pronaći sve što vam je potrebno. Ja sam ovaj put izabrala krem sir i bresaolu za slanu varijantu, a za slatku sam iskoristila predivan namaz od pistaća. Recept vas čeka u nastavku.
kuvano testo
- 150g brašna
- 100g putera
- prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 4 jajeta srednje veličine
- U šerpicu sipajte 2.5dl vode, puter, so i šećer. Kuvajte iznad tihe vatre. Kada se puter istopi sklonite šerpu sa ringle i sipajte brašno pa mešajte varjačom i vratite na ringlu. Kada se testo odvoji od šerpe i postane kompaktno skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Ulupajte jaja pa ih dodajte u prohlađenu smesu iz nekoliko puta. Testo je spremno ukoliko polako klizi sa varjače.
- Istisnite testo na pleh uz pomoć kese za šlag i pecite 30 minuta na 200°C .
slana verzija
- Deluxe krem sir sa lukom i paradajzom
- 2 kašike milerama Pilos
- Deluxe bresaola
- Krem sir pomešajte sa mileramom i čenom belog luka pa začinite po ukusu.
- Napunite krofnice krem sirom i bresaolom pa služite kao ukusno predjelo.
slatka verzija
- 200ml slatke pavlake Bianca Lieve
- 200g krem sira Milbona
- 190g Deluxe namaza od pistaća
- 50g šećera u prahu Belbake
- Ulupajte krem sir sa šećerom i slatkom pavlakom pa dodajte namaz od pistaća i nastavite da miksirate dok ne dobijete čvrst krem.
- Nafilujte princes krofne sa pripremljenim kremom pa ih pospite šećerom u prahu.