Možda nemam vremena za druženja sa odraslima ali zato imam vremena da maštam kako bi to bilo. Da zamišljam šta bismo pili, za kakvim stolom bismo sedeli, kakvo cveće u vazi bismo gledali i naravno šta bismo jeli. Ovaj venac od lisnatog testa, krem sira i mekog ružičastog dimljenog lososa je toliko dražestan da dok je oživljavao morala sam da obiđem krug oko stola kako bih mu se divila sa svih strana. A kada zagrizete to parče spoj pahuljaste korice, kremastog sira začinjenog sa dosta limuna i mekoća lososa biće sve što ste očekivali od ukusa i više od toga. Zabavite se dekoracijom, igrajte se teksturama, bojama i oblicima i koristite sezonsko povrće i bilje jer to je uvek najukusnije, a za zvezdu ovog jela birajte kao ja #deluxe dimljeni losos iz Lidla. Kao slatki deo posluženja zamislila sam takođe sočne rum kuglice koje nastaju od dosta oraha i spekulas keksa koji u sebi već sadrži sve začine koji su potrebni da zažmurite od miline kada uzmete prvi zalogaj, a unutra krije se badem preliven čokoladom iz #favorina asortimana koji će biti divno orašasto iznenađenje. Nadam se da sam nekoga od vas inspirisala da kada sledeći put u goste pozovete najdraže drugarice za njih priredite ovu veselu prolećnu gozbicu. Recepti vas čekaju u nastavku.

venac sa lisnatim testom, krem sirom i dimljenim lososom

  • 2x 125g svežeg lisnatog testa
  • 400g sirnog namaza Pilos
  • 3 kašike milerama Pilos
  • 1/2 limuna
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 3 čena belog luka
  • 100g dimljenog lososa Deluxe
  • 1 salatni krastavac 
  • 2-3 rotkvice
  • 1 mladi luk
  • začinsko bilje po izboru
 
1. Lisnato testo izrežite u obliku cvetu pa u sredinu stavite činijicu i izrežite da dobijete  otvor u sredini. Ponovite sa drugim komadom testa. Testo premažite jajetom pa pecite u rerni na 200°C dok ne porumeni.
2. U činiji pomešajte krem sir, mileram, sok limuna, pasiran beli luk, tucanu papriku i začinite po ukusu. 
3. Kada se ispečeno lisnato testo ohladi postavite jedan krug na tacnu za posluživanje u nafilujte krem sirom pa preklopite drugim krugom. Gornji deo venčića ukrasite krem sirom a onda ga prekrijte iscepkanim dimljenim lososom. 
4. Za dekoraciju krastavac ljuštite na tanke trakice pa ga motajte u rolnice. Mladi luk naseckajte tanko pa ubacite u ledenu vodu na nekoliko minuta kako bi se ukovrdžao, onda ga dobro ocedite u papirnom ubrusu i koristite kao dekoraciju. Rotkve isecite na tanke kolutiće a začinsko bilje naseckajte ili koristite listiće da postignete romantičan izgled. Kada ste pripremili dekoraciju ostaje samo da je naizmenično poređate između lososa i krem sira. Začinite venac sa još malo kapljica limunvoog soka i sa prstohvatom soli. Služite istog dana.
 
rum kuglice punjene bademom
 
  • 300g spekulas keksa
  • 150g tostiranih oraha
  • 90g šećera u prahu 
  • 2 kašike kakaa
  • 60ml tamnog ruma
  • 30ml meda
  • 60-90ml mleka
  • Favorina bademi u čokoladi( bela čokolada, tiramisu, kokos)
 
+kokos, seckani bademi i kakao za dekoraciju
 
1. U secku usitnite keks i orahe. Sjedinite u činiji sa šećerom i kakaom. 
2. Dodajte rum, promemešajte pa dodajte i med i opet sjedinite. Nakon toga ukoliko je smesa suvkasta dodajte kašiku po kašiku mleka dok ne postane dovljno meka i lepljiva da se kuglice lako formiraju. 
3. Formirajte kuglice, istanjite i u sredinu svake stavite po jedan Favorina badem pa opet urolajte. Kuglice odmah umačite u kokos, seckane bademe i/ili kakao prah. Čuvajte ih u frižideru do služenja. 
 
(Visited 166 times, 1 visits today)